Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Νέα μέτρα και περικοπές υποσχέθηκε ο Μόντι σε Μέρκελ-Σαρκοζί

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι διαβεβαίωσε τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και την Γερμανίδα καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ ότι “η Ιταλία θα μηδενίσει την σχέση ελλείμματος/ΑΕΠ εντός του 2013 και το επόμενο έτος θα παρουσιάσει ένα σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα”. Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι η χώρα του “θα διαβάσει το μάθημά της”.

Ο Μόντι επανάλαβε για μια ακόμη φορά ότι η εξυγίανση “θα πρέπει να είναι βιώσιμη, να πραγματοποιηθεί με τρόπο δηλαδή που να ευνοεί την ανάπτυξη”. Σύμφωνα με τα σχόλια της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, ο Μάριο Μόντι πέτυχε τον ένα από τους στόχους του: να θεωρηθεί σημαντικός και βασικής σημασίας συνομιλητής τόσο από τον γάλλο πρόεδρο όσο και από την Γερμανίδα καγκελάριο. Η Μέρκελ δήλωσε ότι “εντυπωσιάστηκε” από τα μέτρα τα οποία της εξέθεσε ο νέος ιταλός πρωθυπουργός. Όπως μεταδίδει η Rai, ο Μόντι κατάφερε να εξασφαλίσει ότι θα είναι ο πρώτος που θα δει τις γαλλογερμανικές προτάσεις για την αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών με στόχο την εξασφάλιση μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Από την άλλη όμως σχολιαστές της ιταλικής τηλεόρασης υπογραμμίζουν ότι δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική πρόοδος σε ό,τι αφορά τον μελλοντικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την υιοθέτηση των ευρωομολόγων. Αμέσως μετά την επίσημη δήλωση της Μέρκελ ότι συνεχίζει να εναντιώνεται στην έκδοσή τους, η απόδοση των ομολόγων του ιταλικού δημοσίου, ξεπέρασε και πάλι το 7%. Σε ότι αφορά το ευαίσθητο αυτό κεφάλαιο, εκείνο που μένει να εξακριβωθεί, είναι αν η δήλωση του Νικολά Σαρκοζί ότι “η οικονομική διακυβέρνηση, οι κυρώσεις και τα Ευρωομόλογα, είναι ένα ενιαίο πακέτο, που θα παρουσιασθεί μαζί” θα βρει σύντομα πρακτική επαλήθευση. Ο Μόντι αναμένεται να παρουσιάσει τις περικοπές και μεταρρυθμίσεις που παρουσίασε στην Γερμανίδα καγκελάριο “άμεσα” –και πιο αναλυτικά– στο κοινοβούλιο της Ρώμης.

πηγή: Protothema.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει