Νέα πρόκληση με τις πινακίδες καταγγέλλει η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία

Νέο επεισόδιο αναφορικά με τις δίγλωσσες πινακίδες καταγγέλλει στο Sputnik, ο Λεωνίδας Παππάς, πρώην πρόεδρος της ελληνικής ομογενειακής οργάνωσης Ομόνοια.

Πριν περάσει μήνας από το περιστατικό με την αφαίρεση, επανατοποθέτηση και τον βανδαλισμό των δίγλωσσων πινακίδων (σ.σ. σε ελληνική και αλβανική γλώσσα) στον ομογενειακό δήμο Φοινίκης, έρχεται η νέα καταγγελία.

«Η αρμόδια υπηρεσία του αλβανικού Υπουργείου μεταφορών τοποθέτησε στο εθνικό οδικό δίκτυο, στον μειονοτικό Δήμο Δρόπολης, φαινομενικά δίγλωσσες πινακίδες. Στην πραγματικότητα όμως, αντί να είναι αλβανικά και ελληνικά πρόκειται μόνο για αλβανικά. Αφού αντί για ελληνικά τοπωνύμια, έχει αλβανικά με ελληνικούς χαρακτήρες», υποστηρίζει ο κ. Παππάς.

Τόσο ο δήμος Φοινίκης όσο και ο δήμος Δρόπολης θεωρούνται ομογενειακοί δήμοι και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η αλβανική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διαθέτει πινακίδες τόσο στην αλβανική όσο και στην ελληνική γλώσσα, μας εξηγεί.

«Είναι μια νέα ισχυρή αλβανική πρόκληση απέναντι στους Έλληνες. Αυτό που έκαναν, όχι δεν αποτελεί σεβασμό στη μειονοτική γλώσσα αλλά έχει ως σκοπό στη δολοφονία της», δήλωσε ο κ. Παππάς.

Ερωτηθείς για το λόγο που άλλαξαν οι πινακίδες διευκρίνισε ότι, στο δήμο Δρόπολης είχαν τοποθετηθεί πινακίδες πριν από 15 χρόνια που είχαν μουντζουρωθεί από ακραία εθνικιστικά στοιχεία και παρέμειναν έτσι για αρκετό καιρό.

Λόγω του θορύβου που προκλήθηκε η αρμόδια αλβανική υπηρεσία του υπουργείου μεταφορών αποφάσισε να αλλάξει τις πινακίδες.

«Μετά την επανατοποθέτηση πινακίδων στο Δήμο Φοινίκης, τις άλλαξαν και στο δήμο Δρόπολης ως μια υποτιθέμενη ένδειξη καλής θέλησης, που μόνο αυτό δεν συνέβη στην πραγματικότητα», αναφέρει.

«Οι δικές μας αρχές, οι τοπικές, δικαιούνται να τοποθετούν πινακίδες μόνο σε επαρχιακούς δρόμους και όχι στο εθνικό οδικό δίκτυο».

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο θέμα με τις πινακίδες είχε προκαλέσει την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.

Πηγή: sputniknews.gr

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει