Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Νέες αποκαλύψεις Μουτσινά στη Βουλή για την πώληση της ΑΤΕ στην Πειραιώς (Video)

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO: Για πώληση έγκλημα και δεσμεύσεις της Κυβέρνησης απέναντι στην Τράπεζα Πειραιώς, έκανε λόγο ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Μαγνησίας

Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Μαγνησίας κ. Πάρις Μουτσινάς, κατά τη συζήτηση της 20ης Μαρτίου στην ολομέλεια της Βουλής του Νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Επενδυτικά Εργαλεία Ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις» κατήγγειλε για άλλη μια φορά τη σκανδαλώδη πώληση της Αγροτικής Τράπεζας στην τράπεζα Πειραιώς, αναφέροντας συγκεκριμένα στοιχεία για αυτή τη μεταβίβαση.

Αφορμή γι΄ αυτές τις αναφορές του Βουλευτού αποτέλεσε άρθρο του νομοσχεδίου το οποίο τελικά απεσύρθη, όπου προεβλέπετο να απαλλαγεί η τράπεζα Πειραιώς κατά 150 εκατ. ευρώ από το φόρο ακινήτων αυτής της πώλησης.

Συγκεκριμένα ο κ. Μουτσινάς υπογράμμισε: «Προβλέπονταν να απαλλαγεί η Τράπεζα Πειραιώς κατά 150 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό φοβάμαι ότι θα επανέλθει με άλλο Νόμο, όπως κάνατε πάρα πολλές φορές στο παρελθόν. Έχετε δεσμεύσεις απέναντι στην Τράπεζα Πειραιώς. Με τον τρόπο που έγινε η πώληση της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς, δείχνει τελικά μια πολιτική της Κυβέρνησης η οποία έχει απιτελέσει, θα έλεγα, ένα πραγματικό έγκλημα, κύριε Υπουργέ.

Έχω πολλά στοιχεία και θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να τα πω. Εν ολίγοις, αγοράστηκε η «καλή» Αγροτική Τράπεζα με 95 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που η Τράπεζα Πειραιώς πούλησε την MARATHON BANK -ανύπαρκτη- με 130 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα επωφελείται με 15 δισεκατομμύρια ευρώ καταθέσεις της Αγροτικής Τράπεζας, με 10 δισεκατομμύρια ευρώ «καλά» δάνεια που είναι ρευστοποιήσιμα, θα ενισχυθεί με 11,2 δισεκατομμύρια ευρώ -ίσως και περισσότερα- από την ανακεφαλαιοποίηση, ενώ δεν ρισκάρει ούτε δραχμή ούτε ευρώ για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Και αναζητά τώρα η Κυβέρνηση να οργανώσει ένα ταμείο ενίσχυσης του αγροτικού τομέα, ενώ είχε την πιο οργανωμένη τράπεζα για τον τομέα αυτό, η οποία με κάποιες ρυθμίσεις θα μπορούσε να λειτουργήσει αποδοτικά..

Από την άλλη μεριά το Δημόσιο φορτώθηκε την «κακή» Αγροτική Τράπεζα -που ξέρετε καλά ότι λόγω καθυστέρησης τώρα, τέσσερα με πέντε χρόνια, τα ελλείμματα μπορεί να φτάσουν, κύριε Υπουργέ, στα 6 έως 7 δισεκατομμύρια ευρώ- και να δούμε μετά πού θα δοθούν τα «κόκκινα δάνεια» και τι θα γίνει με την αγροτική γη και ποιος θα αναλάβει να κλείσει το υπόλοιπο έλλειμμα του Δημοσίου.

Θα ήθελα επίσης να πω ότι υπάρχουν δυο μεγάλα θέματα στην Αγροτική Τράπεζα. Το ένα είναι ότι έχει μεγάλης αξίας πίνακες και έργα τέχνης -αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ- τα οποία δεν πρέπει να παραχωρηθούν στον επιχειρηματία. Το άλλο είναι το Εκπαιδευτικό Κέντρο της ΑΤΕ -το οποίο ανήκε σε άλλη εταιρεία- που θα πρέπει να παραχωρηθεί στο Υπουργείο Γεωργίας για να μπορέσει να παίξει το ρόλο του, γιατί είναι ένα πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο για τον αγρότη, για το γεωτεχνικό, για τον επιστήμονα στον αγροτικό χώρο και όπου αλλού».

Στην αρχή της ομιλίας του ο Βουλευτής αναφερόμενος στις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Κυπριακή Βουλή άνοιξε μία νέα πολιτική σελίδα και ένα νέο δρόμο που εάν θέλουμε μπορούμε και εμείς να βαδίσουμε… Εάν θέλουμε λοιπόν μια Ευρώπη δυνατή, μία Ευρώπη της αλληλεγγύης, με ένα ισχυρό και σίγουρο ευρώ, πρέπει να αγωνιστούμε για εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που θα κρατά ζωντανές τις ευρωπαϊκές κοινωνίες πρώτα απ’ όλα, κύριε Υπουργέ. Αυτό δεν το έχουμε πετύχει στην Ελλάδα».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου, ο κ. Μουτσινάς απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών τόνισε με έμφαση: «Τα πολυτεκνικά επιδόματα πρέπει να δοθούν σε περισσότερους αποδέκτες με αλλαγή των όρων προς το ευνοϊκότερο. Επίσης, πρέπει να θεσπιστεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης πετρελαίου. Δεν πάει άλλο κ. Υπουργέ».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει