Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στη ΒενεζουέλαΝέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο επέβαλαν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, στοχοθετώντας μεταξύ άλλων τρεις γιους της συζύγου του, τους οποίους η Ουάσινγκτον κατηγορεί για υπεξαίρεση της επισιτιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα.

Ο βασικός στόχος αυτών των οικονομικών κυρώσεων – που προστίθενται στη μακρά λίστα των μέτρων που έχουν ληφθεί τους τελευταίους μήνες – είναι ο Άλεξ Σάαμπ, ένας Κολομβιανός που κατηγορείται ότι «ενορχήστρωσε ένα τεράστιο δίκτυο διαφθοράς το οποίο επέτρεψε στον πρώην πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και στο καθεστώς του να επωφεληθούν από τις εισαγωγές και τη διανομή τροφίμων», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Χρησιμοποιούσαν τα τρόφιμα σαν μορφή κοινωνικού ελέγχου, για να ανταμείβουν τους πολιτικούς υποστηρικτές τους και να τιμωρούν τους αντιφρονούντες, ενώ υπεξαιρούσαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια χάρη σε πολλούς δόλιους μηχανισμούς», εξηγεί ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Στο επίκεντρο αυτής της εξαπάτησης βρισκόταν το κυβερνητικό πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας Clap.

«Αυτό που αποκάλυψε το υπουργείο (Οικονομικών των ΗΠΑ) είναι ένα απίστευτα περίπλοκο δίκτυο, σκοπός του οποίου είναι να κλέβουν τα τρόφιμα από τους φτωχότερους Βενεζουελάνους και να συσσωρεύουν τα οφέλη για τα μέλη του καθεστώτος και τις οικογένειές τους», εκτίμησε ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους. Διέψευσε επίσης την κατηγορία του Καράκας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις ευθύνονται για την οικονομική και επισιτιστική κρίση στη χώρα.

Εκτός από τον Άλεξ Σάαμπ, οι κυρώσεις στοχοθετούν άλλα εννέα πρόσωπα. Μεταξύ αυτών είναι οι τρεις προγονοί του Νικολάς Μαδούρο, γιοι της συζύγου του, Σέλια Φλόρες: Ο Βάλτερ Φλόρες, ο Γιόσερ Φλόρες και ο Γιοσβάλ Φλόρες που κατηγορούνται ότι δωροδοκήθηκαν. Σε όλους απαγορεύτηκε η πρόσβαση στο αμερικανικό οικονομικό σύστημα.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019, 20:34

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει