Νέες λεπτομέρειες της «Υπόθεσης Ίμπιζα»


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2020, 02:42

Γνωρίζοντας, όπως αναφέρει, το πλήρες περιεχόμενό του, η αυστριακή εφημερίδα Kurier δημοσίευσε την Τετάρτη κατ΄ αποκλειστικότητα λεπτομέρειες του “σκανδαλώδους βίντεο πρωτοφανούς πολιτικής συναλλαγής”, που με τις εκρηκτικές αποκαλύψεις του για τα δύο κορυφαία ηγετικά στελέχη του τότε συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, οδήγησε πέρυσι, αποκαλούμενη πλέον “Υπόθεση Ίμπιζα”, στη μεγαλύτερη μεταπολεμικά κυβερνητική κρίση στην Αυστρία και σε πρωτόγνωρες πολιτικές ανατροπές.

Επρόκειτο για τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, τον τότε αντικαγκελάριο της Αυστρίας και αρχηγό του τότε συγκυβερνώντος Κόμματος των Ελευθέρων με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του τότε και νυν ομοσπονδιακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, και τον τότε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ελευθέρων Γιόχαν Γκουντένους.

Στο βίντεο που είχαν δημοσιοποιήσει στις 17 Μαΐου 2019 το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, και που προκάλεσε παγκόσμιο σάλο, ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία και υποτιθέμενη ανιψιά Ρώσου ολιγάρχη, δημόσιες συμβάσεις, λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της απέναντι στον ίδιο και στο κόμμα του.

Στο βίντεο συζητούνται οι επενδυτικές δυνατότητες στην Αυστρία, αλλά και οι δυνατότητες παράκαμψης των νόμιμων οδών για χρηματοδότηση των Ελευθέρων, όπως και η πρόταση του Στράχε για εξαγορά, από την υποτιθέμενη επιχειρηματία, της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία αυστριακής εφημερίδας Kronen Zeitung, για να αυξηθεί η “υπέρ” του ιδίου η επιρροή της εφημερίδας ενόψει των εκλογών.

Στο βίντεο, συνολικής διάρκειας πάνω από επτά ώρες — που είχε καταγραφεί μυστικά τον Ιούλιο του 2017 σε βίλα στην Ίμπιζα και προφανώς αποτελούσε “παγίδα” για τον τότε αντικαγκελάριο και ακροδεξιό ηγέτη — η υποτιθέμενη επιχειρηματίας δηλώνει την πρόθεσή της να επενδύσει στην Αυστρία, αφήνοντας επανειλημμένα να εννοηθεί ότι πρόκειται για “μαύρο χρήμα”.

Στο δημοσίευμά της την Τετάρτη, η εφημερίδα Kurier προχωρεί σε περισσότερες αποκαλύψεις για την εξέλιξη της “Υπόθεσης Ίμπιζα”, έχοντας δει ολόκληρο το επτάωρης και πλέον διάρκειας βίντεο, το οποίο δεν έχει παραδοθεί ακόμη στην Ερευνητική Επιτροπή της Βουλής, , γεγονός που καταγγέλλεται από την αντιπολίτευση ως ανήκουστο σκάνδαλο.

Σύμφωνα με τις νέες αποκαλύψεις, στο βίντεο οι δύο πρωταγωνιστές, Στράχε και Γκουντένους, εμφανίζονται να διαπραγματεύονται με την υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία για πάνω από τρεις ώρες την αγορά από μέρους της, της εφημερίδας Kronen Zeitung για να βοηθήσει στην ανάδειξη του Στράχε και των Ελευθέρων στην πρώτη θέση στις βουλευτικές εκλογές του 2017.

Επιπλέον, ο Στράχε φέρεται να θέλει για τον εαυτό του “έναν ρόλο όπως ο Ορμπάν” (σ.σ. ο Ούγγρος πρωθυπουργός) και να προσθέτει “θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα τοπίο μέσων ενημέρωσης παρόμοιο με του Ορμπάν”, και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει εκ των πραγμάτων μέσο που επιτρέπεται να επικρίνει η κυβερνητική γραμμή, ενώ υποστηρίζει την ένταξη της Αυστρίας στην “Ομάδα του Βίζεγκραντ”.

Όπως επισημαίνει την Τετάρτη, μεταξύ άλλων, η Kurier στο βίντεο, οι δύο πρώην κορυφαίοι πολιτικοί του πρώην συγκυβερνώντος Κόμματος των Ελευθέρων κάνουν πολλές αναφορές στον “ρόλο των Εβραίων” και στον “εξισλαμισμό της Ευρώπης”, ενώ στο βίντεο τεκμηριώνεται η κατανάλωση αλκοόλ σε αφθονία, αλλά όχι η χρήση παράνομων ναρκωτικών από τους συμμετέχοντες στη διαβόητη συνάντηση στη βίλα της Ίμπιζα.

Την παραίτησή του από αντικαγκελάριος της Αυστρίας και από αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ο Στράχε είχε προφανώς αναγκαστεί να υποβάλει στις 18 Μαΐου 2019, την επομένη της δημοσιοποίησης του βίντεο της “Υπόθεσης Ίμπιζα”.

Η “Υπόθεση” είχε την προσωρινή αποκορύφωσή της με την πτώση της κυβέρνησης των Ελευθέρων με το Λαϊκό Κόμμα του πρώην και νυν καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, τον Μάιο του 2019, η οποία κατέστησε αναγκαία την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, για τις 29 του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Σε πρόσφατες συνεντεύξεις του, ο Στράχε, οποίος θα είναι επικεφαλής υποψήφιος του νέου κόμματος “Ομάδα Στράχε”, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 11ης Οκτωβρίου στη Βιέννη, “εκτιμά” πως ήταν “λάθος” η τότε παραίτησή του από την ηγεσία των Ελευθέρων.

Όπως ισχυρίζεται, παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη του “βίντεο της Ίμπιζα” για να “σώσει, στο πνεύμα πολιτικής υπευθυνότητάς του, απέναντι στο κράτος”, την τότε κυβέρνηση συνασπισμού του κόμματός του με το Λαϊκό Κόμμα.

Ο επί μία δεκαπενταετία πρώην αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος από τον Δεκέμβριο 2017 μέχρι πέρυσι τον Μάιο διετέλεσε αντικαγκελάριος (σ.σ. αντιπρόεδρος) της κυβέρνησης συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα, διαγράφηκε οριστικά στις 13 του περασμένου Δεκεμβρίου ως μέλος από τους Ελευθέρους, εξαιτίας “επιζήμιας συμπεριφοράς απέναντι στο κόμμα”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει