Νέος ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για τη Συρία ο Γκάιρ Πέντερσεν, ο πρεσβευτής της Νορβηγίας στην ΚίναΟ Γκάιρ Πέντερσεν, ο πρεσβευτής της Νορβηγίας στην Κίνα, θα διαδεχθεί τον Στάφαν ντε Μιστούρα και θα γίνει ο νέος ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, γνωστοποίησε ο Οργανισμός την Τετάρτη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες ανακοίνωσε τον διορισμό την Τετάρτη. Ο Πέντερσεν έχει στο παρελθόν χρηματίσει πρεσβευτής της χώρας του στον διεθνή οργανισμό και ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ αρμόδιος για τον Λίβανο.

Ο Ντε Μιστούρα, ο οποίος θα εγκαταλείψει τον ρόλο αυτό στα τέλη του Νοεμβρίου, δεν κατάφερε να σημειώσει μείζονα πρόοδο στην προσπάθεια να υπογραφτεί συμφωνία για να τερματιστεί ο εξαιρετικά πολύπλοκος πόλεμος στη Συρία τα τέσσερα χρόνια που υπήρξε ειδικός επιτετραμμένος.

Ο ιταλοσουηδός διπλωμάτης, 71 ετών, διαβεβαίωσε ότι αποχωρεί για αυστηρά προσωπικούς λόγους και θα αξιοποιήσει τις τελευταίες του εβδομάδες για να πιέσει να συστηθεί μια επιτροπή που θα καταρτίσει το νέο Σύνταγμα της Συρίας.

Πριν από τον Ντε Μιστούρα, ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Άναν και ο Αλγερινός διπλωμάτης Λαχντάρ Μπραχίμι είχαν αποπειραθεί να προωθήσουν μια ειρηνευτική συμφωνία στη Συρία. Αμφότεροι όμως εγκατέλειψαν την προσπάθεια, έπειτα από πιο βραχυχρόνιες θητείες στον ρόλο.

Θα ανατεθεί πλέον στον Πέντερσεν, τον τέταρτο ειδικό επιτετραμμένο του Οργανισμού τα επτά χρόνια του πολέμου, να μεσολαβήσει για να τερματιστεί η σύρραξη στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 400.000 άνθρωποι και εκατομμύρια άλλοι μετατράπηκαν σε πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν στην Κωνσταντινούπολη την 27η Οκτωβρίου ότι πρέπει να έχει συστηθεί μια επιτροπή η οποία θα αναλάβει να καταρτίσει το νέο Σύνταγμα της Συρίας πριν από το τέλος του χρόνου.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2018, 05:21

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει