Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Νέος τιμοκατάλογος για τα επεισόδια

Το άρθρο 15 που αφορά τις ποινές εις βάρος ομάδων για επεισόδια κατά τους αγώνες έχει τροποποιηθεί πλήρως και περιλαμβάνει τις ακόλουθες διατάξεις:

– Το οπτικό υλικό του αγώνα μπορεί να ληφθεί υπόψη από τις πειθαρχικές επιτροπές.
– Για υβριστικά συνθήματα, πανό με προσβλητικό περιεχόμενο και χρήση λέιζερ που συνεχίζεται παρά τις προειδοποιήσεις, δίνεται στον διαιτητή το δικαίωμα να διακόψει τον αγώνα και στην υπαίτια ομάδα επιβάλλεται πρόστιμο 50.000 ευρώ.
– Για το άναμμα πυρσών, φωτοβολίδων και κροτίδων στις κερκίδες χωρίς να επακολουθήσει ρίψη τους, προβλέπεται πρόστιμο από 20.000 έως 40.000 ευρώ. Σε περίπτωση πρώτης υποτροπής υπάρχει διπλασιασμός του προστίμου και σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής προβλέπεται τριπλασιασμός προστίμου και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές έως δύο αγωνιστικές.
– Σε περίπτωση ρίψης αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο, η υπαίτια ομάδα τιμωρείται με 50.000 ευρώ αν ο διαιτητής διακόψει προσωρινά τον αγώνα. Αν τον διακόψει πάνω από 15 λεπτά, η υπαίτια ομάδα τιμωρείται με πρόστιμο 75.000 ευρώ και με ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές έως δύο αγωνιστικές.
– Σε περίπτωση οριστικής διακοπής του αγώνα, η υπαίτια ομάδα τιμωρείται με πρόστιμο 100.000 ευρώ και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές για δύο ή τρεις αγωνιστικές.
– Σε περίπτωση που υπάρξει έστω και ελαφρά σωματική βλάβη κάποιου εκ των νομίμως ευρισκομένων στον αγωνιστικό χώρο και εφόσον υπάρξει οριστική διακοπή αγώνα, επιβάλλεται επιπροσθέτως η κατακύρωση αγώνα υπέρ του αντιπάλου και αφαίρεση τριών βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα.
– Σε περίπτωση υποτροπής, οι ποινές διπλασιάζονται.

Περιλαμβάνεται ειδική διάταξη για την είσοδο οπαδών στον αγωνιστικό χώρο που δεν υπήρχε στον προηγούμενο πειθαρχικό κώδικα, εν αντιθέσει με τις εισβολές που είχαν γίνει συχνό φαινόμενο.

-Σε περίπτωση που η είσοδος δεν συνδέεται με βιαιοπραγίες και φθορές ιδιοκτησίας, προβλέπεται πρόστιμο από 80.000 ευρώ έως 120.000 ευρώ.
-Σε περίπτωση που η είσοδος συνδέεται με βιαιοπραγίες κατά προσώπων και φθορές ιδιοκτησίας, προβλέπονται πρόστιμο από 120.000 έως 300.000 ευρώ, ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές από δύο έως τέσσερις αγωνιστικές και αφαίρεση τριών βαθμών.
– Σε περίπτωση υποτροπής, οι ποινές διπλασιάζονται.

Για τα «εκτεταμένα επεισόδια» προβλέπονται αυξημένα σε σχέση με πέρυσι πρόστιμα, που φτάνουν τις 180.000, και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές έως δύο αγωνιστικές.

– Σε περίπτωση που τα επεισόδια γίνουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο, προβλέπονται χρηματική ποινή από 120.000 έως 250.000 ευρώ, ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές από δύο έως τρεις αγωνιστικές και αφαίρεση τριών βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα.
– Σε περίπτωση υποτροπής, οι προαναφερόμενες χρηματικές ποινές διπλασιάζονται και επιβάλλεται ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές για τέσσερις αγωνιστικές και αφαίρεση πέντε βαθμών. Σε περίπτωση νέας υποτροπής, επιβάλλεται διπλασιασμένη χρηματική ποινή, έξι αγωνιστικών χωρίς θεατές και αφαίρεση οκτώ βαθμών.
– Σε κάθε νέα υποτροπή, η ποινή αποκλεισμού έδρας αυξάνεται κατά δύο αγωνιστικές και η αφαίρεση βαθμών κατά πέντε.

Για τα «εκτεταμένα» επεισόδια πρέπει να ασκήσουν δίωξη οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς της ΕΠΟ. Η διάταξη για τα επεισόδια «ευρείας κλίμακας» καταργείται, ενώ στα «μεμονωμένα» επεισόδια οι ποινές παραμένουν ίδιες με πέρυσι.

Ήδη η Σούπερ Λίγκα ανεπίσημα αντιδρά στην αυστηροποίηση των ποινών…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει