Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Να ακούνε τους Κωστόπουλους…

Η είσοδος κεφαλαίων του Κατάρ στο σχήμα Alpha Eurobank είναι η σημαντικότερη πτυχή του τραπεζικού deal που γίνεται για να αποτραπεί η είσοδος των κορυφαίων ελληνικών τραπεζών στο Ταμείο.

Κάτι τέτοιο θα άνοιγε τους ασκούς του αιόλου για το τραπεζικό σύστημα, όμως και τα κεφάλαια των 400-500 εκατ. ευρώ, που σε πρώτη φάση φέρεται να βάζει το Εμιράτο, δεν μπορούν να θεωρηθούν και αρκετά για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελληνικών τραπεζών.Οι πληροφορίες μιλούν για σχέση ανταλλαγής 5 Alpha προς 7 Eurobank με τις κεφαλαιοποιήσεις να βρίσκονται στα 1 δισ. και για την πρώτη να είναι κατα τι μεγαλύτερη.

Οπως εξάλλου αναφέρεται στο Θέμα της Κυριακής, η UBS εκτιμά ότι η Alpha δεν θα χρειασθεί περισσότερα από 505 εκατ. ευρώ από την επίπτωση που θα υπάρξει από την ανταλλαγή ομολόγων και τους επερχόμενους ελέγχους της Blackrock, ενώ η Eurobank 1,4 δισ.Oι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι θα υπάρξουν δυο διευθύνοντες σύμβουλοι οι κκ Δ.Ματζούνης και Ν.Νανόπουλος.

Ο Γιάννης Κωστόπουλος είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του deal αφού αξιοποίησε την σχέση του με το Κατάρ και αναχαιτίζει την κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Χρηματιστηριακά, η κατρακύλα βραχυπρόθεσμα αναμένεται να σταματήσει αφού ανοίγει ο δρόμος και για άλλα deals, όμως ο γολγοθάς της ελληνκής οικονομίας είναι ακόμα μακρύς.

Και σε αυτό πρέπει να σκεφθούν πολύ καλά στην κυβέρνηση αν θα πρέπει να τιμούν και να ακούν τους Κωστόπουλους ή να κρατικοποιήσουν άκριτα τις τράπεζες ρίχνοντας μια ακόμα ζαριά σε μια πολιτική, για την οποία ο κόσμος τραβάει τα μαλλιά του…

Άποψη: Παν. Μπουσμπουρέλης

πηγή: ProtoThema.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει