Να εμπιστευτούμε αυτούς που μας εμπιστεύτηκαν«Είμαστε σε μια νέα φάση της πολιτικής μας προσπάθειας και του πολιτικού μας αγώνα. Οι εκλογές στις 7 Ιουλίου και το ποσοστό το 31,5% που έδωσε ο ελληνικός λαός στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ένα σημαντικό ποσοστό, κάτω από μια πολύ δύσκολη εκλογική μάχη, και σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία».

Αυτά τόνισε το μεσημέρι της Κυριακής από τα Τρίκαλα, στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία μαζί με τον Δημήτρη Βίτσα, μετείχαν σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο φρούριο Τρικάλων. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας για το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, είπε πως πρόκειται για ένα ποσοστό το οποίο αφενός εδραίωσε τον ΣΥΡΙΖΑ, ως τον κεντρικό πόλο και εκφραστή μιας ευρύτερης προοδευτικής αριστερής παράταξης στη χώρα μας, ως του μεγαλύτερου αριστερού προοδευτικού κόμματος στην Ευρώπη, σε εκλογικό ποσοστό, αλλά και «Επίσης έδωσε την εντολή να προχωρήσουμε μπροστά, μέσα από μια πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση, μέσα από μια μεγάλη διεύρυνση προς τον ευρύτερο προοδευτικό κόσμο, προς όλες τις προοδευτικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, που όλα αυτά τα χρόνια έχουν βάλει πλάτη. Ήρθε η ώρα, όπως είπαμε στη διακήρυξή μας, να εμπιστευτούμε αυτούς που μας εμπιστεύτηκαν».

Αναφερόμενη στην αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ η πρώην υπουργός σημείωσε πως «από την πρώτη μέρα κάναμε σαφές πως εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τον λαϊκισμό και την ισοπεδωτική αντιπολίτευση που εφάρμοσε η Νέα Δημοκρατία, τα προηγούμενα χρόνια κάνοντας λόγο για πατριδοκαπηλία, καταστροφολογία και ισοπέδωση».

Μιλώντας για τη Νέα Δημοκρατία, τόνισε πως αυτούς τους τρεις μήνες έχει αναδειχθεί πλήρως η φυσιογνωμία της κυβέρνησης, η οποία όπως είπε, είναι νεοφιλελεύθερη μεν, αλλά βαλκανικού τύπου δε.

Επίσης η ίδια δεν παρέλειψε να τονίσει πως «μέσα σε τρεις μήνες έχει καταρρεύσει η όλη προπαγάνδα πάνω στην οποία στήθηκε το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» κάνοντας λόγο για «ένα αφήγημα το οποίο προσπάθησε να απομονώσει τον Αλέξη Τσίπρα, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το ΣΥΡΙΖΑ συνολικά».

Τέλος, μιλώντας για τους θεσμούς αναφέρθηκε «σε μια λογική παρέμβασης και αντιπερισπασμού, να αλλάζει η συζήτηση και να μην συζητάμε για τα άμεσα θέματα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, μετά το πρώτο εξάμηνο ένα πράγμα κυριαρχούσε στο μυαλό μας. Ότι το βασικό ζήτημα για τη χώρα και την κοινωνία είναι να βγούμε από τα μνημόνια. Να βγούμε από τις χειροπέδες και τα χέρια πίσω από την πλάτη». Αυτά τόνισε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός και Αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, προσθέτοντας πως «αυτό πρέπει να γίνει κρατώντας την κοινωνία όρθια». Και πραγματικά τον Αύγουστο του 2018, εξήγησε ο κ. Βίτσας «τελείωσε η μνημονιακή περίοδος, δεν τελείωσε πλήρως η κρίση, αλλά συγχρόνως τα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας είχαν πάρει και βαθιές ανάσες».

Στη συνέχεια ο κ. Βίτσας, σημείωσε πως «ούτε εμείς θέλαμε να αυξήσουμε μια σειρά φόρων, ούτε εμείς θέλαμε να περιορίσουμε ορισμένα πράγματα που δημιουργούσαν ένα μικρότερο εισόδημα, αλλά αν δεν το κάναμε η χώρα θα ήταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση».

Ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε «πολύ μεγάλη επιτυχία», τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως είπε «άλλαξε το τοπίο, όχι μόνο το πολιτικό τοπίο στα Βαλκάνια, τη διαδικασία της ειρήνης, αλλά αλλάζει και το οικονομικό τοπίο στα Βαλκάνια. Έχω την αίσθηση ότι αυτή η πορεία προς τα μπροστά, αυτή η πορεία πλέον για μια Ελλάδα που θα μπορεί να στέκεται όρθια και να παίζει έναν μεγαλύτερο ρόλο στην Ευρώπη, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη προσπαθεί να την ανακόψει».

Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Βίτσας έκανε στον αναπτυξιακό νόμο, λέγοντας πως «είναι μία από τα ίδια ενός αναπτυξιακού νόμου που θα μπορούσε να είχε κάνει η κυβέρνηση Καραμανλή, το 2008».

Τέλος, αναφέρθηκε στην οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για διάχυση του έργου και των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε χωριό, σε κάθε κωμόπολη, με παράλληλη συγκρότηση της αντίστοιχης οργάνωσης.

Ταυτόχρονα και οι δύο ομιλητές απηύθυναν προσκλητήριο «σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες» ένταξης στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε «το 3ο Συνέδριο να είναι αντάξιο των προσδοκιών του αριστερού και προοδευτικού κόσμου».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις και ερωτήσεις των παρισταμένων.

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει