Να καταργηθεί η στρατιά του Αιγαίου ζήτησε το Βερολίνομ από την Τουρκία


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020, 12:12

Την διάλυση της Στρατιάς του Αιγαίου, δηλαδή της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης που αποτελείται από 130.000 στρατιωτικό προσωπικό και που συγκροτήθηκε τον Ιούλιο του 1975 πρότεινε σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Sozcu το Βερολίνο στην Άγκυρα.

Ως αντάλλαγμα η γερμανική πλευρά προτείνει την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών. Η πληροφορία αυτή δεν έχει επισημοποιηθεί από το τουρκικό ΥΠΕΞ ούτε υπάρχει καμία αναφορά σε αυτό το ζήτημα από γερμανικές πηγές που γνωρίζουν λεπτομέρειες για την γερμανική διαμεσολάβηση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Η αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου υπάρχει ως αναφορά στη συνθήκη της Λωζάννης αλλά όσον αφορά στα Δωδεκάνησα η αποστρατικοποίηση των νησιών αυτών εντάσσεται στο πλαίσιο της συνθήκης των Παρισίων στην οποία η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο πρόσωπο και άρα δεν μπορεί να έχει λόγο στο ζήτημα αυτό. Για την ιστορία επισημαίνεται πως πριν από πολλά χρόνια, ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, είχε προτείνει στον Τουργκούτ Οζάλ τη διάλυση της Στρατιάς του Αιγαίου με αντάλλαγμα την αποστρατικοποίηση των νησιών.  Άλλο το κλίμα που επικρατούσε τότε, άλλοι οι συσχετισμοί δυνάμεων στο Αιγαίο τότε και άλλες συνθήκες, διεθνείς και περιφερειακές, που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο. Άλλωστε η τότε προσπάθεια προσέγγισης του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Τουργκούτ Οζάλ με εκείνη τη συνάντηση στο Νταβός ακυρώθηκε στην πράξη με την περίφημη πια φράση του Ανδρέα Παπανδρέου: «Mea culpa» που ειπώθηκε στην ελληνική Βουλή.

Υπενθυμίζεται πως η έδρα της Στρατιάς του Αιγαίου στην Τουρκία βρίσκεται στην Σμύρνη και στην τοποθεσία Narlidere που σημαίνει στα τουρκικά το ποτάμι των ρόδων.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020, 12:13

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει