Να πλένετε τα χέρια σας

«Να πλένετε τα χέρια σας». Ο ύπατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιαλοτάχ Αλί Χαμενεΐ κάλεσε σήμερα τους Ιρανούς να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών για την πρόληψη εξάπλωσης της επιδημίας, καθώς αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των νεκρών από τον Covid-19, ενώ από τον νέο ιό έχει προσβληθεί και ο επικεφαλής των υπηρεσιών Πρώτων Βοηθειών της χώρας Πιρχοσέιν Κολιβάντ, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ILNA.

Το ιρανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα 77 θανάτους και 2.336 καταγεγραμμένα κρούσματα της επιδημίας.

Το Ιράν έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από την επιδημία μετά την Κίνα και την μεγαλύτερη αναλογία θανάτων προς κρούσματα, γεγονός που έχει δημιουργήσει φόβους ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων απέχει πολύ από τον αριθμό των πραγματικών κρουσμάτων.

«Μην παραβιάζετε τις συστάσεις και τις οδηγίες των αρχών ως προς την πρόληψη, ως προς την καθαριότητα των χεριών, του προσώπου και του περιβάλλοντος όπου ζείτε, για να μην τα μολύνετε και να προλάβετε την μόλυνσή τους», είπε.

Το γεγονός ότι οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν δεκάδες θανάτους και εκατοντάδες κρούσματα σε μικρό χρονικό διάστημα έχει προκαλέσει την διατύπωση κατηγοριών online για επίσημη συγκάλυψη.

Στο Ιράν, ο φόβος της επιδημίας έχει ερημώσει τους δρόμους και έχει καταβαραθρώσει το ηθικό. Πολλά σχολεία είναι κλειστά σε ολόκληρη την χώρα. Στην Τεχεράνη το νέφος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που καλύπτει συνήθως την πόλη έχει υποχωρήσει , ενώ τα μποτιλιαρίσματα που χαρακτηρίζουν την πόλη των 8 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν εξαφανισθεί.

Ροζ Πάνθηρας

«Η ασθένεια έχει αναστατώσει τις ζωές μας. Φοβόμαστε. Δεν υπάρχει ούτε μάσκα, ούτε αλκοολούχο απολυμαντικό. Οι άνθρωποι τα έχουν ανάγκη , αλλά δεν τα βρίσκουν», λέει ένας αρχιτέκτονας στο κέντρο της Τεχεράνης.

Οι εμπορικές δραστηριότητες έχουν ατονήσει. Οι εργαζόμενοι ενθαρρύνονται να μένουν στα σπίτια τους. Οι δρόμοι είναι έρημοι. Τα καταστήματα άδεια, οι καταστηματάρχες παίζουν επιτραπέζια και οι υπάλληλοι κάνουν γενική καθαριότητα.Ουρές ταξί περιμένουν ματαίως πελάτες.

«Είναι η δουλειά να μεταφέρω ανθρώπους, αλλά κανείς δεν βγαίνει από το σπίτι του», λέει ένας ταξιτζής. «Αν αυτό συνεχιστεί, δεν θα έχουμε λεφτά για να φάμε. Χθες κέρδισα πολύ λίγα, σήμερα δεν είχα κανέναν πελάτη».

Για να διασκεδάσει την ανία των νέων που μένουν στο σπίτι, το ενημερωτικό δίκτυο της συνήθως πολύ σοβαρής, κρατικής τηλεόρασης μεταδίδει «ελαφρού» περιεχομένου εκπομπές, από επεισόδια κινουμένων σχεδίων του Ροζ Πάνθηρα μέχρι ντοκιμαντέρ για τα γυρίσματα της ταινίας «Η Επιστροφή» με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο.

«Πρέπει να μείνουμε στο σπίτι χωρίς να κάνουμε τίποτε. Δεν μπορούμε να δούμε τους φίλους μας και δεν είμαστε πια ευτυχισμένοι», παραπονιέται ο Πάρμις Χασέμι, μέσα από την προστατευτική μάσκα που του έδωσε η μητέρα του.

 

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει