Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Να προστατευθεί η πολιτική συνοχή και η ΚΑΠ στην ΕΕ

«Το Πoλυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2021-27 είναι ο πρώτος προυπολογισμός μετά την κρίση και δε μπορεί να μην λαμβάνει υπόψη τις συνέπειες της κρίσης. Υπάρχουν νέες προτεραιότητες που φέρνουν οι νέες προκλήσεις» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής  στη συζήτηση για το ΠΔΠ.

Οπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός «συμφωνούμε όλοι ότι αυτές τις προτεραιότητες πρέπει να τις χρηματοδοτήσουμε. Ωστόσο, όχι εις βάρος της πολιτικής συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Τι μήνυμα θα δώσουμε στους πολίτες που παρακολουθούν με σκεπτικισμό την πορεία της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, γιατί είναι μια πορεία ενίσχυσης και όχι άμβλυνσης των ανισοτήτων, τόσο μεταξύ των κρατών μελών όσο και εντός των κρατών μελών; Αντί για μήνυμα σε αυτούς θα στείλουμε δώρο στους ακροδεξιούς λαϊκιστές και στους αντιευρωπαϊστές ενόψει μάλιστα των ευρωεκλογών.

Άρα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να αποφύγουμε τη μείωση κατά 10% της χρηματοδότησης της πολιτικής συνοχής και κατά 15% της ΚΑΠ. Και αυτό θα γίνει αν πάμε τον προϋπολογισμό από το 1,1% στο 1,3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ», υπογράμμισε.

Τόνισε επίσης πως πρέπει «να βρούμε νέους ίδιους πόρους χωρίς επιβάρυνση των πολιτών μας. Με τη θέσπιση φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και επί των μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου.

Αλλά δεν είναι μόνο η μείωση των δαπανών για συνοχή και ΚΑΠ είναι και το μοντέλο υπολογισμού παράλογο.

Η Ελλάδα επέστη πρωτοφανή αδικία όταν για το πακέτο 2014-20, η προηγούμενη κυβέρνηση αποδέχτηκε το παράδοξο να υπολογιστεί το ποσό που αναλογεί στην Ελλάδα με βάση το ΑΕΠ 2007-09 και όχι το τρέχων και κατά το 1/4 μειωμένο ΑΕΠ μετά τη κρίση.

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε δεύτερη επαναλαμβανόμενη αδικία με τη μείωση του ορίου ετήσιων απολήψεων (capping). Αυτό πέραν του ότι είναι άδικο για την Ελλάδα και ως εκ τούτου δε θα το δεχθώ, μας οδηγεί και στο εξής παράδοξο: Να έχουμε χώρες που χρήζουν μεγαλύτερης ενίσχυσης που να μην επωφελούνται και χώρες που δε χρήζουν ενίσχυσης που οφελούνται.

Άρα έτσι καταργούμε την αρχή της συνοχής και της σύγκλισης και ενισχύουμε τη πολιτική της απόκλισης. Αυτό είναι απαράδεκτο, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Τέλος σε ότι αφορά την ΚΑΠ η πρόταση ζητάει περισσότερα από τους αγρότες και δίνει λιγότερα. Θα πρέπει να διασφαλισθούν τουλάχιστον τα σημερινά επίπεδα χρηματοδότησης και για τους δυο πυλώνες της ΚΑΠ. Διαφωνώ ριζικά με την αύξηση της εθνικής συγχρηματοδότησης από 20% σε 30%.

Διότι αυτό είναι βήμα επανεθνικοποίησης της ΚΑΠ και αυτό δεν είναι αποδεκτό,αφού για άλλη μια φορά θα φέρει σε δυσχερέστερη θέση τις ελλειματικές χώρες του Νότου έναντι των πλεονασματικών του Βορρά.”

Πηγή: euro2day.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει