Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Να προχωρήσουν τα δύο σχέδια για τα NPEs

Να προχωρήσουν άμεσα και τα δύο σχέδια για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, αυτό του ΤΧΣ και του υπουργείου Οικονομικών αλλά και αυτό της Τράπεζας της Ελλάδος, ζήτησε ο Γιάννης Στουρνάρας, με αφορμή ομιλία του για την κλιματική αλλαγή, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Τράπεζας Πειραιώς.

Να σημειωθεί δε ότι η πρόταση της ΤτΕ παρουσιάζεται σήμερα και αύριο στο Λονδίνο.

Ερωτηθείς δε για πρόσφατα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο αναφορικά με την επιβολή από την TτΕ πλήρους κάλυψης σε προβλέψεις και στα παλαιά δάνεια, διευκρίνισε ότι αυτό αποτελεί αρμοδιότητα του SSM και ότι οι σχετικές ρυθμίσεις που απαιτούν κατά 100% κάλυψη των νέων δανείων είναι γνωστές εδώ και καιρό.

Στην ομιλία του για το περιβάλλον, ο Γ. Στουρνάρας επεσήμανε τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής, οι οποίες έρχονται να προσεγγίσουν μια σειρά σύγχρονων προκλήσεων στον δρόμο για ένα βιώσιμο μέλλον:

Η 1η Αρχή, την ευθυγράμμιση με τους στόχους της παγκόσμιας κοινότητας και την υιοθέτηση των Στόχων των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη από τον τραπεζικό κλάδο.

Η 2η Αρχή, την αύξηση του θετικού, μείωση του αρνητικού αντίκτυπου και διαχείριση των κινδύνων για τους ανθρώπους και το περιβάλλον που εκπορεύονται από τις δράσεις, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των τραπεζών.

Η 3η Αρχή, την υπεύθυνη συνεργασία με τους πελάτες, με στόχο την ενθάρρυνση πρακτικών που προάγουν την ευημερία για τις τρέχουσες αλλά και τις μελλοντικές γενιές και την ανάγκη ευρύτερης συμμετοχής του κοινού στην επίτευξη των στόχων της βιωσιμότητας.

Η 4η Αρχή, τη διαβούλευση και ουσιαστική συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την υλοποίηση των στόχων της παγκόσμιας κοινότητας.

Η 5η Αρχή, τη διακυβέρνηση σε πλαίσιο υπεύθυνης διαχείρισης των τραπεζικών εργασιών και τη θέσπιση και δημοσιοποίηση στόχων σε τομείς μέγιστης θετικής ή και αρνητικής επιρροής.

Η 6η αρχή, τη διαφάνεια, τον έλεγχο και τη λογοδοσία σχετικά με τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις της δραστηριότητας των τραπεζών και τη συνολική συνεισφορά τους στους στόχους της παγκόσμιας κοινότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα της Ελλάδος στηρίζει ολόθερμα τις Αρχές της Υπεύθυνης Τραπεζικής και μέσα από τον ρόλο της, ως κεντρικής τράπεζας της χώρας, προτρέπει όλες τις τράπεζες να τις υιοθετήσουν και να θέσουν φιλόδοξους στόχους.

Πηγή: euro2day.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει