Να σχεδιάσουμε για το μέλλον με επένδυση στη «νέα οικονομία» και στην καινοτομία

Η διαμόρφωση μιας «στρατηγικής» για το μέλλον τη χώρας, με επένδυση στη «νέα οικονομία», στην καινοτομία, στα δίκτυα και στη «γνώση», με «ισχυρές συμμαχίες», αλλά και με αξιοποίηση της γεωγραφικής, γεωστρατηγικής θέσης της χώρας, είναι απαραίτητη στη νέα περίοδο που διανύει η χώρα, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας στο 30ο Money Show.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει σε αυτή την προσπάθεια, λόγω της θέσης της. «Πραγματικά, θεωρώ ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να τραβήξει τη χώρα μπροστά» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

«Καταφέραμε να βγούμε από τα προγράμματα διάσωσης, καταφέραμε να ανακτήσουμε ένα σημαντικό βαθμό ελευθερίας στις επιλογές και κυρίως καταφέραμε να αλλάξουμε τους βασικούς, τους θεμελιώδεις δείκτες της οικονομίας,» είπε ο κ. Πιτσιόρλας.

«Τώρα, είμαστε σε μια νέα αφετηρία και πρέπει να δούμε, πως θα σχεδιάσουμε την πορεία της χώρας από δω και πέρα» συνέχισε ο κ. Πιτσιόρλας, υπογραμμίζοντας ότι, ωστόσο, ότι σε αυτό το σχεδιασμό θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και «οι αλλαγές που συνέβησαν στον κόσμο, κατά τη διάρκεια της κρίσης. «Η μοίρα της Ελλάδας σφραγίστηκε πάντα από τις εξελίξεις στον περίγυρο της, από τις γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές εξελίξεις. Δεν ήταν η οικονομία, αυτή που σφράγισε την πορεία μας χώρας, ήταν οι γεωστρατηγικές εξελίξεις» είπε ο κ. Πιτσιόρλας και συνέχισε: «Η γνώση, η καινοτομία, η ενέργεια είναι αυτά που αποτελούν τα επίδικα και σήμερα».

Ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι επιδεικνύεται τελευταίως μεγάλο ενδιαφέρον από μεγάλες δυνάμεις, τόσο για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και κυρίως για το τι κάνει με τα θέματα της νέας οικονομίας, τα ενεργειακά, τα δίκτυα, κ.τ.λ. Πρόσθεσε, ότι πολλές φορές οι επιδιώξεις αυτές συγκρούονται, όπως γινόταν διαχρονικά από τις αρχές του 20ου αι. για ζητήματα, όπως ο έλεγχος της ενέργειας, των δικτύων κ.α. Ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε, ότι παρόλο που είμαστε χώρα της Ε.Ε., ταυτόχρονα είμαστε σε ένα δρόμο συνάντησης άλλων μεγάλων οικονομιών και ενδιαφερόντων και πρόσθεσε: «Έχουμε στην περιοχή μας ξανά μια κινητικότητα μεγάλη και οφείλουμε να διαμορφώσουμε μια στρατηγική, αξιοποιώντας το πλεονέκτημα της γεωγραφικής θέσης της χώρας».

«Σήμερα είμαστε ξανά σε μια περιοχή, που πρέπει να σκεφτούμε τι συμβαίνει γύρω μας, τι παίζει, τι πρέπει να σκεφτούμε για να σχεδιάσουμε την πορεία της χώρας» είπε ο κ. Πιτσιόρλας και χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη ως ένα καίριο και «ευαίσθητο» σημείο, ως «σημείο επαφής», όπου χρειάζονται «επενδύσεις άλλης κλίμακας» και συνεργασίες με ισχυρούς εταίρους.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα, ως χώρα της Ε.Ε., θα πρέπει να σχεδιάσει με γνώμονα και τις στρατηγικές επιλογές της Ευρώπης για το μέλλον, μια Ευρώπη με βιώσιμη ανάπτυξη, κυκλική οικονομία, κλιματικά ουδέτερη, καθώς και αξιοποιώντας τους πόρους που διατίθενται σε αυτή την κατεύθυνση, το ΕΣΠΑ 2021-27, χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στις δυνατότητες που ανοίγονται μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

«Έχουμε μια ποιοτική αλλαγή στην οικονομία μας που μας επιτρέπει αυτά να τα κάνουμε πράξη. Έχουμε αύξηση στην βιομηχανική παραγωγή, τα δύο τρία τελευταία χρόνια της κρίσης, έχουμε αύξηση στους ρυθμούς προϊόντων και μάλιστα προϊόντων μεταποίησης, έχουμε αύξηση επενδύσεων στην έρευνα που είναι πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα, δημόσιων και ιδιωτικών. Και έχουμε μια αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων που δεν είχαμε ποτέ στην Ελλάδα. Έχουμε μια αναστροφή του κλίματος».

«Έχουμε μια ποιοτική αλλαγή που μας επιτρέπει να παρακολουθήσουμε καλύτερα τις εξελίξεις γύρω μας και να διαμορφώσουμε τη στρατηγική μας λίγο καλύτερα. Έχουμε μια ποιοτική μεταβολή κάτω από την πίεση της μεγάλης κρίσης, καταλάβαμε προς τα πού πρέπει να κινηθούμε» είπε ο κ. Πιτσιόρλας και συνέχισε:

«Θεωρώ, ότι η Θεσσαλονίκη έχει δυνατότητα, να είναι πραγματικά η επόμενη δεκαετία δική της. Να δουλέψουμε, όλοι μαζί να διαμορφώσουμε αυτό το σχέδιο και έχουμε πολλές πιθανότητες, πραγματικά, να το πετύχουμε».

«Στην επιτυχία του φετινού Money Show αντανακλάται η αλλαγή του χάρτη στη χώρα η αλλαγή του χάρτη στην οικονομία» τόνισε, τέλος, για τη διοργάνωση ο κ. Πιτσιόρλας.

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει