Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

«Να τελειώνουμε με την Ελλάδα»

Οι Γερμανοί ανυπομονούν να ασχοληθούν με πιο σοβαρά θέματα

Την αποστολή να πείσει τους σκληροπυρηνικούς της ευρωζώνης, ώστε να ανάψουν και αυτοί πράσινο φως για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, ανέλαβε ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε χθες με τον Ολλανδό και τη Φινλανδή ομολόγους του.

Φαίνεται ότι η Γερμανία είναι αποφασισμένη να τους πείσει ότι η Ελλάδα έχει δώσει όλες τις εγγυήσεις που χρειάζονται για να προχωρήσει η 6η δόση. Αλλωστε, εάν το Βερολίνο πιστεύει ότι η επιστολή Σαμαρά είναι επαρκής, τότε δεν θα υπάρξουν και μεγάλες αναστολές από Φινλανδία και Ολλανδία για να συμφωνήσουν και αυτές. Στη γερμανική πρωτεύουσα βιάζονται να κλείσουν το θέμα της Ελλάδας το γρηγορότερο, έτσι ώστε να ασχοληθούν με τα σοβαρότερα προβλήματα, δηλαδή τις επιθέσεις που δέχονται τις τελευταίες ημέρες μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

Εξερχόμενοι από τη συνάντηση, οι τρεις υπουργοί ανακοίνωσαν ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν την Τρίτη στο Eurogroup.

Με χθεσινές δηλώσεις τους, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο αρνήθηκαν να πάρουν θέση και να σχολιάσουν την επιστολή Σαμαρά προς τους Ευρωπαίους. «Δεν κάνουμε καμιά αξιολόγηση, ούτε θετική ούτε αρνητική, αυτό είναι δουλειά της τρόικας», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών κ. Κότχαουζ.

Όπως γράφει σήμερα η «Ελευθεροτυπία», γενική είναι η αίσθηση ότι η επιστολή Σαμαρά έχει γίνει δεκτή σε θετικό κλίμα στο Βερολίνο, αλλά τη στιγμή αυτή δεν θέλει να προκαταλάβει αντιδράσεις προτού συνεδριάσει το Γιούρογκρουπ την ερχόμενη εβδομάδα για να αποφασίσει για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Γεγονός είναι όμως ότι για πολλούς στο Βερολίνο η επιστολή αυτή δεν ήταν ακριβώς αυτό που περίμεναν, αλλά με μια διάθεση συμβιβασμού και εάν και οι υπόλοιποι εταίροι συμφωνούν, θα προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει