Νικαράγουα: Διαδήλωση κατά του Ορτέγκα

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Νικαράγουας την Τετάρτη για να απαιτήσουν την απελευθέρωση των ανθρώπων που έχουν συλληφθεί αφότου ξέσπασαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον Απρίλιο και την παραίτηση της κυβέρνησης και του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «λευτεριά» και κράταγαν πανό και πλακάτ που έγραφαν «δικαιοσύνη και λευτεριά για τους πολιτικούς κρατούμενούς μας». Άλλοι φώναζαν συνθήματα με τα οποία απαιτούσαν να παραιτηθεί ο Ορτέγα και η σύζυγός του, η αντιπρόεδρος Ροσάριο Μουρίγιο.

Η Συμμαχία Πολιτών, μια οργάνωση-ομπρέλα που εκπροσωπεί τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, λέει ότι περίπου 400 άνθρωποι έχουν συλληφθεί αφότου άρχισαν οι διαδηλώσεις, τη 18η Απριλίου, με αφορμή μια μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων που πολύ γρήγορα μπήκε στο συρτάρι, αλλά αφού ήδη οι κινητοποιήσεις είχαν πάρει χαρακτήρα εξέγερσης εναντίον του Ορτέγα.

Σε περίπου 140 από τους 400 κρατούμενους έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες για τρομοκρατία ή περί του ότι ανήκουν σε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, κατά την ίδια πηγή.

Το Νικαραγουανό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (CENIDH) υπολογίζει από την πλευρά του τον αριθμό των συλληφθέντων σε 500 και τον αριθμό όσων διώκονται για τρομοκρατία και άλλα εγκλήματα σε 180.

Τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα βίαια επεισόδια αφότου άρχισαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Μια ΜΚΟ κάνει λόγο για πολύ περισσότερους από 400 νεκρούς.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έκαναν πορεία 7 χιλιομέτρων στους δρόμους της Μανάγκουας, κρατώντας φωτογραφίες των φυλακισμένων και σημαίες της χώρας, με ταμπούρλα και σφυρίχτρες.

Συμμετείχαν σε αυτή την κινητοποίηση παρότι ένας νόμος που θεσπίστηκε τον Ιούλιο χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» ενέργεια τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις και επισύρει την επιβολή ποινής κάθειρξης 20 ετών στους παραβάτες.

«Ο κόσμος κατέβηκε στον δρόμο γνωρίζοντας ότι έχουμε ένα πιστόλι στον κρόταφο, ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να μας συλλάβουν και να μας κατηγορήσουν πως είμαστε τρομοκράτες», δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές, που είπε ότι τον λένε Νέστορ, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μπροστά σε «τόση αδικία» ο κόσμος έχει φθάσει «στο όριο» της υπομονής του, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Πολύς κόσμος έχει φυλακιστεί χωρίς κανέναν λόγο. Η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να βάζει στη φυλακή πολίτες που το μόνο τους έγκλημα είναι πως εξέφρασαν τις απόψεις τους», δήλωσε μια διαδηλώτρια, η 26χρονη Τάνια Γκονσάλες.

Οι αντίπαλοι του 72χρονου Ορτέγα, που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 11 χρόνια, τον κατηγορούν για διαφορά και νεποτισμό και καταγγέλλουν πως έχει επιβάλει μια «δικτατορία» μαζί με τη σύζυγο του.

Στο μεταξύ το κοινοβούλιο ενέκρινε την έκδοση ομολόγων για να ενισχυθεί το τραπεζικό σύστημα που έχει τρωθεί από την κρίση, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές.

Τα ομόλογα, 25ετούς διάρκειας, θα αποτιμώνται σε δολάρια αλλά θα μπορούν να αγοραστούν με το νικαραγουανό νόμισμα.

Η οικονομία της Νικαράγουας υπολογίζεται ότι έχει υποστεί ζημίες 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαιτίας της πολιτικής κρίσης από τη 18η Απριλίου μέχρι σήμερα.

Το κοινοβούλιο της Νικαράγουας ενέκρινε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα περικοπές δαπανών ύψους 235 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα πλήξουν κατά κύριο λόγο τους τομείς της υγείας, της παιδείας και της αυτοδιοίκησης.

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει