Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

“Νικόλας Πατέρας και Παναθηναϊκός θα έπρεπε να έχουν τιμωρηθεί”

Την άποψή του ότι για το σκάνδαλο Koriopolis έπρεπε να τιμωρηθεί ο Παναθηναϊκός και ο Νικόλας Πατέρας εξέφρασε ο Λάμπρος Σκόνδρας. Ο πρώην πρόεδρος του Άρη υποστήριξε, ωστόσο, ότι τις «μεγάλες» ομάδες δεν τις πειράζει κανένας φέρνοντας ως παράδειγμα την «Παράγκα», ενώ σχολίασε την έναρξη του πρωταθλήματος παρά τα όσα συμβαίνουν και τη στάση που κράτησε η ΕΠΟ, αλλά και οι «κίτρινοι»

Μιλώντας στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”, είπε:

Για την έναρξη του πρωταθλήματος:
«Το όλο μπάχαλο έχει δημιουργηθεί λόγω των αποκαλύψεων για το στημένα παιχνίδια. Κάποιοι λοιπόν ήθελαν να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, ώστε να διαμορφωθεί μία κατάσταση, προκειμένου να μην τιμωρηθούν άλλες ομάδες. Από τους περίφημους διαλόγους των παραγόντων στην υπόθεση των στημένων αγώνων προκύπτει ότι κι άλλες ομάδες πρέπει να λογοδοτήσουν στην αθλητική δικαιοσύνη. Μία τέτοια ομάδα είναι ο Αστέρας Τρίπολης, ανεξάρτητα από τι θα προκύψει αν κληθεί και απολογηθεί, όπως και ο Λεβαδειακός που μαζί με την Δόξα Δράμας είναι να πάρουν τις θέσεις του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας. Έπρεπε λοιπόν πρώτα να ξεκαθαριστούν όλα και μετά να όριζε η Λίγκα τη σέντρα. Δεν θα χανόταν ο κόσμος αν το πρωτάθλημα άρχιζε τέλη Σεπτεμβρίου».

Για τα στημένα:
«Υπάρχει ένας λαβύρινθος επιτροπών και υποεπιτροπών, που πραγματικά χάνεται η μπάλα. Τα νομικά “παραθυράκια” είναι αμέτρητα και το σύστημα είναι φτιαγμένο, ώστε το μαχαίρι να μην φτάνει ποτέ στο κόκκαλο. Η αθλητική δικαιοσύνη αποφάνθηκε μέχρι τώρα ότι τα παιχνίδια τα έστηναν με… τηλεπάθεια. Και ότι για όλο το κακό είναι υπεύθυνοι μόνο ο Μπέος, με τον Τσακογιάννη, δύο παράγοντες που δεν προέρχονται από την ελίτ της κοινωνίας μας και δεν είναι σε “μεγάλες” ομάδες. Και η απορία η δική μου είναι η εξής: Στα παιχνίδια που είναι αποδεδειγμένα στημένα δεν συμμετείχαν διαιτητές και ποδοσφαιριστές; Μήπως λοιπόν πρέπει να κληθούν και να απολογηθούν διαιτητές και ποδοσφαιριστές, όπως έγινε με τα σχετικά πρόσφατα και στην Τουρκία;

Η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί, αν πραγματικά θέλουμε την κάθαρση του ποδοσφαίρου μας. Ο Νικόλας Πατέρας παραδέχτηκε ότι μίλησε με τον Δαλούκα που σφύριξε το παιχνίδι του Άρη με τον Παναθηναϊκό, το οποίο κρίθηκε από ένα ανύπαρκτο πέναλτι. Δεν έπρεπε, λοιπόν, να είχε κληθεί να καταθέσει και ο Πατέρας και ο Παναθηναϊκός; Για μένα όχι μόνο έπρεπε να είχε κληθεί, αλλά έπρεπε να είχε τιμωρηθεί ο πρώην πρόεδρος, όσο και ο Παναθηναϊκός τη στιγμή που μίλησε με έναν διαιτητή.

Κανένας όμως δεν πρόκειται να πειράξει τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Αυτές οι δύο ομάδες κατά περιόδους κάνουν ό, τι θέλουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Θυμάστε τι γινόταν πριν μία δεκαετία με την “Παράγκα”, τότε που ο Ολυμπιακός ήταν το καλύτερο… ασφαλιστήριο συμβόλαιο για τον κύριο Κόκκαλη που έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά, αλλά κανένας δεν τον ακουμπούσε; Γενικά Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είναι οι ιερές αγελάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου…».

Για Καβάλα και Ολυμπιακό Βόλου:
«Λογικά θα την πληρώσουν αυτοί που είναι οι εύκολοι στόχοι. Πιστεύει κανείς ότι ο Μπέος και ο Τσακογιάννης ήταν οι αρχηγοί του εγκλήματος στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Δηλαδή, αυτοί οι δύο ορίζουν πρόεδρο στην ΕΠΟ και γενικώς κάνουν ό, τι θέλουν στο ποδόσφαιρο μας; Ακόμα και σε πρωταθλήματα που εμείς τα θεωρούμε αστεία, οι ομάδες που εμπλέκονται σε παρανομίες υποβιβάζονται με συνοπτικές διαδικασίες. Ενώ στην Ελλάδα το πρωτάθλημα άρχισε κανονικά, χωρίς να ξέρουμε ποιες ομάδες θα συμμετάσχουν σε αυτό. Πραγματικά, δεν έχουν τον Θεό τους…».

Για την αδράνεια της ΕΠΟ:
«Η ομοσπονδία επί της ουσίας είναι απούσα σε όλα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το μόνο που έκανε ο Πιλάβιος ήταν να κλείσει για δύο εβδομάδες τα γραφεία της ΕΠΟ και έτσι πίστευε ότι θα λύσει το πρόβλημα. Η ομοσπονδία έπρεπε να πάρει σκληρές αποφάσεις, να τα βάλει με τους “μεγάλους”, αλλά προτίμησε να είναι απούσα από τις εξελίξεις για να μην συγκρουστεί μαζί τους. Το ποδόσφαιρο μας έχει μία μεγάλη ευκαιρία να κάνει αυτοκάθαρση, αλλά αυτή η ευκαιρία χάνεται, γιατί δεν μπορούν να “κυνηγήσουν” τους μεγάλους».

Για τις ποινές που έχουν επιβληθεί:
«Εγώ ως άνθρωπος του ποδοσφαίρου θέλω κάθαρση παντού και δεν μου αρκεί να την πληρώσουν μόνο κάποιοι παράγοντες και να αφανιστούν κάποιες ομάδες. Και με την ευκαιρία, θέλω να πω τα εξής: Η αποκάλυψη της όλης ιστορίας ήρθε από ανθρώπους που δεν εμπλέκονται με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήρθε από δικαστικούς λειτουργούς και με τη συνδρομή της UEFA. Στην ουσία οι αποκαλύψεις ήταν συγκυριακές και όπως ήρθαν δεν μπορούσαν να τις κουκουλώσουν».

Για τα στημένα ματς:
«Είχα ακούσει πολλές ιστορίες, όπως για παράδειγμα αυτή που ο πρόεδρος είπε στους παίκτες της ομάδας του ότι το παιχνίδι θα έρθει “Χ” ημίχρονο και “διπλό” τελικό για να πληρωθούν. Και μάλιστα ο προπονητής τους, τους είπε ότι θα τους κοουτσάρει μόνο στο πρώτο ημίχρονο. Η όλη υπόθεση των στημένων πήρε μεγάλη διάσταση, γιατί δεν παιζόταν απλά μόνο ποια ομάδα θα πάρει το πρωτάθλημα και ποιες θα βγουν στην Ευρώπη. Τα ματς τα έστηναν για το στοίχημα και τα λεφτά ήταν πολλά. Δεν υπάρχει παράγοντας που να μην έχει βρεθεί σε τέτοιες συζητήσεις, ειδικά όταν τελειώνουν τα πρωταθλήματα. Εγώ έχω καταγγείλει ότι μου ζήτησαν 500.000 ευρώ για το παιχνίδι Χαϊδάρι-Άρης. Το παιχνίδι παίχτηκε στα ίσια και νικήσαμε στις καθυστερήσεις. Θεωρώ ότι αυτές οι ιστορίες για στημένα δεν είναι άγνωστες για τους παράγοντες».

Για τη στάση του Άρη στην όλη ιστορία:
«Δεν έμεινα ευχαριστημένος από τη στάση της διοίκησης. Ο Άρης έπρεπε να είχε μπει μπροστάρης στην προσπάθεια κάθαρσης του ελληνικού ποδοσφαίρου και έπρεπε να ζητούσε πιο δυναμικά τη μη έναρξη του πρωταθλήματος».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει