Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

“Νein” στη βοήθεια, εκτός ελέγχου η κρίση στην Ευρωζώνη

Στο “κόκκινο” όλα τα χρηματιστήρια.

Οι «πυροβολισμοί» που δέχθηκαν σήμερα οι επενδυτές στις αγορές είναι μάλλον ένα προοίμιο σ΄ αυτό που ακολουθεί, όπως έδειξε η ακραία κίνηση του ελβετικού φράγκου που εγκλώβισε χιλιάδες που έπαιζαν αντίθετα το ευρώ.

Ίσως δε να είναι μια χαριστική βολή το “όχι” που εισέπραξε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από 25 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού στη διάρκεια δοκιμαστικής ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε στη γερμανική Βουλή. Η πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού είναι 19 έδρες, οπότε εάν επρόκειτο για πραγματική ψηφοφορία, η κυβέρνηση του Βερολίνου ίσως να αποτελούσε παρελθόν!

Όλα αυτά, προκαλούν κλυδωνισμούς πρώτα στην γερμανική αγορά, η οποία συνέχιζε και το απόγευμα τις απώλειες με πτώση περί το 1,5% και στην συνέχεια στη Νέα Υόρκη, όπου ο Dow Jones υποχωρεί κάτω από τις 11000 μονάδες με πτώση 2% και πλέον. Ανάλογη είναι η εικόνα σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εξαίρεση το οριακά ανοδικό Λονδίνο.

Σε αυτό το κλίμα, η Αθήνα ούτε καν πρόλαβε να κρατήσει την ανοδική κίνηση κατά 1,5% και μετά το μεσημέρι γύρισε σε απώλειες και νέο χαμηλό. Στο κλείσιμο διασώθηκε με αγορές σε μη τραπεζικές μετοχές, έτσι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 860,74 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,37%.

Κακή ήταν η εικόνα και στο spread αφού εκτοξεύθηκε πια προς τις 1800 μονάδες παρόλο που καλύφθηκε η δημοπρασία 1 δισ. σε εξάμηνα έντοκα με επιτόκιο 4,8%.

Η Εθνική έχασε και τα 2,8 ευρώ φθάνοντας στα 2,78 ευρώ καταγράφοντας πτώση 0,71%. Απώλειες 6,29% για την Alpha Bank και 9,38% για την Eurobank – οι οποίες έχουν χάσει σε 7 συνεδριάσεις 34% και 39,9% αντίστοιχα.

Mάλιστα, οι πωλήσεις στην Alpha Bank ήταν ιδιαίτερα επιθετικές καθώς με μια εντολή δόθηκαν 220.000 μετοχές που σήμερα κοστίζουν 500 χιλιάδες ευρώ και άλλοτε κόστιζαν 8 εκατ. ευρώ

Πτώση 5,81% για την Ελλάκτωρ, 3,76% για την ΟΠΑΠ και άνω του 2% για Μυτιληναίο και Jumbo.

Στηρίγματα του Γενικού Δείκτη τα κέρδη άνω του 3% σε Marfin Popular- Coca- Cola – ΔΕΗ ενώ και η Βιοχάλκο έκλεισε με άνοδο 1,23%. Οριακά κέρδη εμφάνισαν Τιτάνας και ΟΤΕ.

Στα 48,1 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές, ένα ποσό υψηλό αν αναλογιστεί κανείς πόσο έχουν πέσει οι τιμές.

πηγή: Protothema.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει