Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Οδηγίες για να προστατευτείτε από τους ληστές

Δεκάδες είναι τα περιστατικά που καλείται η αστυνομία να αντιμετωπίσει καθημερινά με ηλικιωμένους που έχουν εξαπατηθεί, κακοποιηθεί και αρκετές φορές βασανιστεί μέχρι θανάτου.

Σοβαρές διαστάσεις σε όλη την χώρα έχουν λάβει περιπτώσεις απατεώνων, που έχουν βάλει στο στόχαστρό τους κυρίως ηλικιωμένους για να τους εξαπατήσουν ή να τους ληστέψουν. Οι ληστές βρίσκουν εύκολα θύματα τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας.

Στα Γιάννενα, άγνωστος δράστης μπήκε στο σπίτι 82χρονης, προσποιούμενος τον πλανόδιο πωλητή χαλιών και με τη χρήση βίας αποπειράθηκε να αφαιρέσει το πορτοφόλι της. Η ηλικιωμένη γυναίκα όμως αντιστάθηκε, κάλεσε σε βοήθεια και ο δράστης τράπηκε σε φυγή. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι πρόκειται για 57χρονο Έλληνα, ο οποίος αναζητείται.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου έβγαλε ανακοίνωση δίνοντας τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προστατευτείτε από τους κακοποιούς.

Η αστυνομία καλεί τους πολίτες και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, επισημαίνοντας:

– Μην ανοίγετε την πόρτα σας σε άγνωστα άτομα.

– Μη πείθεστε εύκολα με άγνωστα άτομα που σας πλησιάζουν είτε με το πρόσχημα ευκαιριακών αγορών, είτε ως γνωστοί συγγενών σας, προφασιζόμενοι την εξόφληση χρέους, ασφαλιστήριων συμβολαίων, ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων, ιατρικών υπηρεσιών κ.λ.π., για λογαριασμό των συγγενικών σας προσώπων.

– Μην υπογράφετε ποτέ λευκά έντυπα (εξουσιοδοτήσεων, δήθεν ασφαλιστικών αποζημιώσεων,) κλπ.

– Μην εμπιστεύεστε άτομα που σας λένε ότι έχετε κερδίσει δώρα, διακοπές, βραβεία ή χρήματα και ζητούν να πληρώσετε για έξοδα συσκευασίας, αποστολής ή άλλες επιβαρύνσεις κλπ.

– Μην δίνετε τηλεφωνικά στοιχεία για την πιστωτική σας κάρτα ή τον αριθμό του τραπεζικού σας λογαριασμού ή άλλες προσωπικές πληροφορίες.

– Ασφαλίστε καλά το σπίτι σας ιδίως όταν κοιμάστε ή όταν πρόκειται να απουσιάσετε.

– Μη τοποθετείτε τα χρήματά σας σε τσέπες του παντελονιού ή εξωτερικές των ενδυμάτων σας όταν είστε σε χώρους με συνωστισμό ή χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης κρατήστε την τσάντα μπροστά σας και φροντίστε να είναι κλειστή.

– Μη διστάσετε να αναφέρετε στην Αστυνομία κάθε ύποπτο άτομο ή περιστατικό που θα αντιληφθείτε.

– Έχετε πρόχειρα τα τηλέφωνα με τα οποία θα πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, στενοί συγγενείς κ.α.).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει