Οι ένοπλες δυνάμεις μας δεν συνιστούν περιφερειακή απειλήΟ πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν δεν αποτελούν απειλή για τους γείτονές του σε μια ομιλία στην Τεχεράνη κατά την επίδειξη των πιο πρόσφατων στρατιωτικών εξοπλισμών του Ιράν, περιλαμβανομένων εγχωρίως παραγόμενων μαχητικών αεριωθούμενων και ρωσικής κατασκευής πυραυλικών συστημάτων.

Η παρέλαση για την Ημέρα του Στρατού πραγματοποιείται καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει την εκστρατεία του για να περιορίσει τη δύναμη του Ιράν στη Μέση Ανατολή μέσω κυρώσεων.

Χιλιάδες στρατιώτες παρέλασαν μπροστά από τον Ροχανί και τους ανώτατους στρατιωτικούς διοικητές στην παρέλαση στην Τεχεράνη για την Ημέρα του Στρατού ενώ νέα ιρανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη υπερίπταντο της παρέλασης.

Το Ιράν επέδειξε επίσης πυραύλους, υποβρύχια, τεθωρακισμένα οχήματα, ραντάρ και το σύστημα αμυντικών πυραύλων S-300 που παρέλαβε από τη Ρωσία και που μπορούν να καταρρίψουν αεροσκάφη και πυραύλους στον ουρανό.

«Θέλω να πω στις χώρες της περιοχής πως οι ένοπλες δυνάμεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν δεν είναι εναντίον σας ούτε εναντίον των εθνικών συμφερόντων σας… Αντιστέκονται απέναντι σε εισβολείς… Οι ρίζες των προβλημάτων μας είναι το σιωνιστικό καθεστώς και ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός», είπε ο Ροχανί, ο οποίος σημείωσε επίσης ότι το Ιράν επιδιώκει «περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα».

Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε από την εθνική αμυντική δύναμη που ελέγχει τη μεγαλύτερη δύναμη ξηράς της χώρας. Το επίλεκτο σώμα Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν έχουν υπό την ευθύνη τους το αυξανόμενο οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων.

Ο επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας του Ιράν, ταξίαρχος Αζίζ Νασιρζαντέχ, δήλωσε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, πως «ο εχθρός γνωρίζει τη στρατιωτική μας δύναμη και αμφιβάλλω αν θα τολμήσουν να κάνουν μια ανόητη και τολμηρή κίνηση εναντίον μας. Αλλά αν το κάνουν θα απαντήσουμε με τον πιο ισχυρό τρόπο».

Το Ιράν καταδίκασε έντονα την Ουάσινγκτον επειδή χαρακτήρισε επίσημα τη Δευτέρα τους Φρουρούς της Επανάστασης ξένη τρομοκρατική οργάνωση.

Στη σημερινή παρέλαση ο Ροχανί χαρακτήρισε την κίνηση της Ουάσινγκτον εναντίον των Φρουρών «αποτρόπαιη» και είπε ότι συνιστά προσβολή προς ολόκληρο το Ιράν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 13:08

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει