Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Οι Αμερικανοί «αξιολογούσαν» τον Ελληνισμό της Αυστραλίας

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Καμπέρα «αξιολογούσε» διάφορες εθνικές μειονότητες της χώρας, ανάμεσά τους και την ελληνική. Αυτό προκύπτει από τη δημοσιοποίηση διαβαθμισμένων αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων της ιστοσελίδας WikiLeaks.

Από τα έγγραφα προκύπτει ότι η πρεσβεία της Καμπέρας απαντούσε σε ερωτήσεις αμερικανικών υπηρεσιών.

Σε απάντηση ερώτησης -που δεν έγινε γνωστή- με έγγραφο που έχει τίτλο «Καμπέρα – Προφίλ του Περιβάλλοντος Ασφαλείας» και το οποίο η πρεσβεία έστειλε στην FBI, την CIA και στο αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας (US Defence Intelligence Agency) αναφέρει:
«Ναι, υπάρχει μεγάλη ελληνική κοινότητα καθώς και μαλαισιανή, λιβανέζικη, σερβική, ινδονησιακή και πακιστανική καθώς και αυξανόμενη κοινότητα Αιθιόπων, Σομαλών και Σουδανών στο Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη».

Δεν γίνεται καμιά άλλη αναφορά στην ελληνική ομογένεια δεν υπάρχει αλλά το γεγονός πως συμπεριλήφθηκε σε έγγραφο μαζί με άλλες εθνικές μειονότητες που κατά τους Αμερικανούς ενδέχεται να έχουν άτομα με τρομοκρατικές διασυνδέσεις στις τάξεις τους είναι αξιομνημόνευτο.

Προφανώς και η ελληνική παροικία ήταν ή είναι υπό «παρακολούθηση», ισχυρίστηκαν παράγοντες της ομογένειας.

Το συγκεκριμένο έγγραφο αναφερόταν κυρίως σε διαδηλώσεις που έγιναν στην Αυστραλία για θέματα όπως το Παλαιστινιακό, του Κοσσυφοπεδίου κ.α. που είχαν και «αντιαμερικανικό» χαρακτήρα.

Στο μεταξύ «απίστευτα ανεύθυνη» χαρακτήρισε η Αυστραλία την ιστοσελίδα WikiLeaks μετά τη δημοσιοποίηση διαβαθμισμένων αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων που αποκαλύπτουν την ταυτότητα Αυστραλών οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι πως διατηρούν σχέσεις με την υεμενική τρομοκρατία.

Την ίδια στιγμή η WikiLeaks ανακοίνωσε ότι αποτελεί στόχο κυβερνοεπίθεσης μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε επειδή δημοσιοποίησε τα νέα διπλωματικά τηλεγραφήματα.
Το μήνυμα συνοδεύεται από ένα σύνδεσμο προς τον ιστότοπο cablegatesearch.net όπου μπορεί κανείς να συμβουλευτεί αντίγραφα των αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων που έχει ήδη δημοσιοποιήσει ο WikiLeaks.

Στα τελευταία τηλεγραφήματα που δημοσιοποίησε περιλαμβάνεται μια διακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπέρα η οποία συνιστά να επιβληθεί απαγόρευση των αεροπορικών ταξιδιών σε έντεκα Αυστραλούς πολίτες και τα ονόματά τους να περιληφθούν στον κατάλογο των «υπό παρακολούθηση», όπως και δώδεκα άλλοι.

Αυτή η διαβαθμισμένη διακοίνωση, η οποία φέρει ημερομηνία Ιανουάριος 2010, αποκαλύπτει την ταυτότητα των 23 προσώπων, τα οποία θεωρούνται ύποπτα ότι συνδέονται με τον ριζοσπάστη Αμερικανο-υεμενίτη ισλαμιστή Ανουάρ αλ-Αουλάκι.

Η Καμπέρα, συνήθως, δεν σχολιάζει τα τηλεγραφήματα που δημοσιοποιούνται από τον WikiLeaks, αλλά στην περίπτωση αυτή ο Αυστραλός υπουργός Δικαιοσύνης, Ρόμπερτ ΜακΛέλαντ, καταδίκασε αυστηρά αυτές τις αποκαλύψεις.

Ο ιδρυτής της WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, απάντησε αμέσως: ο Ρόμπερτ ΜακΛέλαντ εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι αποκαλύφθηκε δημόσια ότι οι υπηρεσίες του παρέδωσαν 23 Αυστραλούς στην αμερικανική πρεσβεία χωρίς καμιά διαδικασία».

Το Wikileaks που δημοσίευσε χιλιάδες απόρρητες αναφορές Aμερικανών διπλωματών του State Department, παραδέχθηκε ότι δεν ελέγχει πια τις αποκαλύψεις που βρίσκονται στο διαδίκτυο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει