Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα Ιμάμογλου στις επαναληπτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης

Ο Ekrem Imamoglu, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης τον Μάρτιο πριν αναγκαστεί να παραιτηθεί,  στο πλαίσιο επαναληπτικών εκλογών, έχει αυξήσει την δημοτικότητά του.

Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνεται από τις δημοσκοπήσεις, εν όψει των νέων εκλογών στις 23 Ιουνίου.

Νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Ekrem Imamoglu βρίσκεται μπροστά από τον αντίπαλό του από το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας στην προσπάθειά του να ανακαταλάβει τη θέση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης. Υποστηρίζοντας «τεχνικές παρατυπίες» που έγιναν στις αρχές του μήνα, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) ακύρωσετα αποτελέσματα της κάλπης στην Κωνσταντινούπολη την 31η Μαρτίου, στην οποία ο Imamoglu του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) είχε νικήσει με μόλις 13.729 ψήφους (από τους 8,5 εκατομμύρια) έναντι του αντιπάλου του.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το οποίο είχε υπό τον έλεγχό του τον δήμο της Κωνσταντινούπολης για ένα τέταρτο του αιώνα, διαμαρτυρήθηκε αμέσως για το αποτέλεσμα.

Ο Imamoglu πάντως,  είναι δύο ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον πρώην πρωθυπουργό του AKP Binali Yildirim στο 47%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MAK Consulting.

Το μερίδιο του Imamoglu είναι 50,3% στην δημοσκόπηση των 11.000 ατόμων που διεξήχθη μεταξύ 15 και 20 Μαΐου.

Σε άλλη δημοσκόπηση, ο Imamoglu προηγείται κατά τέσσερεις ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας στο 52% των ψήφων, δήλωσε στην τηλεόραση HaberTurk ο Hilmi Dasdemir, επικεφαλής της εταιρείας Optimar.

Πάντως  ο Ντασντεμίρ δήλωσε ότι το προβάδισμα του Imamoglu είναι πιθανό να συρρικνωθεί σε δύο ποσοστιαίες μονάδες βάσει άλλης έρευνας που πραγματοποίησε η Optimar. Ο Dasdemir δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

Οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις στην Τουρκία είναι εμφανώς προβληματικές επειδή οι ερευνητές δεν δημοσιεύουν πάντοτε πληροφορίες σχετικά με τη μεθοδολογία ή τη συλλογή δεδομένων, ούτε είναι διαφανής η χρηματοδότηση της έρευνας, ανέφεραν οι ειδικοί.

Η MAK ανέφερε επίσης ότι το 49% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει τους ισχυρισμούς του ΑΚΡ ότι οι παρατυπίες σημειώθηκαν τον Μάρτιο, ενώ το 43% δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η ψηφοφορία παραβιάστηκε.

Πληροφορίες από to al Monitor.com

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει