Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Οι εξελίξεις στην Κύπρο «βούλιαξαν» το Χρηματιστήριο

Ο «μαύρος» κύκνος της αρπαγής των κυπριακών καταθέσεων έπληξε και την Αθήνα συμπαρασύροντας τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές σ ένα νέο κύκλο πτώσης- πέραν των γνωστών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν με την ανακεφαλαιοποίηση.

Και ο «μαύρος» κύκνος δεν είναι άλλος από το σχέδιο βερολινέζικης έμπνευσης, το οποίο δεν έχει στόχο να πλήξει τις καταθέσεις ή να σώσει την κυπριακή οικονομία, αλλά να δημιουργήσει δεδομένα που δεν αναστρέφονται εύκολα. Ακόμη κι αν θέλει να παραμείνει χρηματοπιστωτικό κέντρο η κύπρος θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ τα επόμενα χρόνια.

Μετά τις εξελίξεις την περασμένη Παρασκευή, το ταμπού των τραπεζικών καταθέσεων «έσπασε» και μαζί μ αυτό κατέρρευσαν και οι ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Στην καλύτερη περίπτωση, οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν μετά το καλοκαίρι στις αυξήσεις.

Η βουτιά λοιπόν στην Αθήνα ξεκίνησε από το πρωϊ με τις τράπεζες να χάνουν πάνω από 5-6%. Οι ρευστοποιήσεις έγιναν πιο έντονες το μεσημέρι, ενώ πέραν των τραπεζών παρατηρήθηκε ένα «ξεφούσκωμα» σ όλες τις κεφαλαιοποιήσεις, μικρές και μεγάλες. Τελικώς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 923,43 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,85%. Μάλιστα, την περαιτέρω πτώση συγκράτησε η μετοχή της Coca- cola- η οποία σημείωσε άνοδο 3,85%.

Με βουτιά 14,57% η μετοχή της Εθνικής και πάνω από 14% η πτώση στην Eurobank. Πτώση 12,3% για την Πειραιώς και 9,33% για την Alpha Bank. Πάνω από 13% για την Βιοχάλκο και πάνω από 8% για την ΔΕΗ. Πτώση 8,12% για την ΕΧΑΕ. Στα 71,7 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι συνολικές συναλλαγές.

Πηγή – Protothema.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει