Οι επιθέσεις εναντίον σχολείων σχεδόν τριπλασιάστηκαν πέρυσιΟι επιθέσεις εναντίον σχολείων στο Αφγανιστάν σχεδόν τριπλασιάστηκαν πέρυσι, κάνοντας ολοένα δυσκολότερο για τις αρχές να προσφέρουν εκπαίδευση στα παιδιά σε πολλές περιοχές της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, που προωθεί την εκπαίδευση και τα δικαιώματα των παιδιών, υπογράμμισε ότι οι επιθέσεις εναντίον σχολείων στο Αφγανιστάν αυξήθηκαν από τις 68 το 2017 στις 192 πέρυσι. Αυτή ήταν η πρώτη φορά από το 2015 που σημειώθηκε αύξηση των επιθέσεων εναντίον σχολικών ιδρυμάτων.

«Η εκπαίδευση δέχεται πυρά στο Αφγανιστάν», κατήγγειλε η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, η Χενριέτα Φορ. «Οι παράλογες επιθέσεις εναντίον σχολείων, οι δολοφονίες, οι τραυματισμοί και οι απαγωγές εκπαιδευτικών και οι απειλές εναντίον του εκπαιδευτικού συστήματος καταστρέφουν τις ελπίδες και τα όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς», στηλίτευσε.

Πάνω από χίλια σχολεία σε όλη τη χώρα της Ασίας παραμένουν κλειστά εξαιτίας απειλών, κυρίως το ισλαμιστικό κίνημα των Ταλιμπάν και την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), που αναζητούν ευάλωτους στόχους κι εδραιώνουν την επιρροή τους μέσω του εκφοβισμού.

Μολονότι οι Ταλιμπάν μοιάζουν να έχουν μαλακώσει τη στάση τους και να μην εναντιώνονται πλέον σε κάθε μορφή εκπαίδευσης των κοριτσιών, κατηγορούνται συχνά ότι κλείνουν σχολεία τη λειτουργία των οποίων δεν εγκρίνουν.

Κατά τη UNICEF το γεγονός πως τα σχολεία χρησιμοποιήθηκαν ως εκλογικά κέντρα πέρυσι μπορεί να συνέβαλε στη μεγάλη αύξηση των επιθέσεων.

Το Αφγανιστάν έχει νεαρό, μεγεθυνόμενο πληθυσμό αλλά περίπου 3,7 εκατομμύρια παιδιά, δηλαδή σχεδόν τα μισά από αυτά που θα έπρεπε, δεν πάνε σχολείο, πρόσθεσε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Μαΐου 2019, 04:50

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει