Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να καταστρέψουν τον Julian Assange


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2020, 11:08

Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να πλήξουν τον Julian Assange για την έκθεση της σκληρότητας του πολέμου τους στο Ιράκ. Στις 7 Σεπτεμβρίου 2020, ο Julian Assange θα αφήσει το κελί του στη φυλακή Belmarsh στο Λονδίνο για να παρακολουθήσει την ακρόαση που θα καθορίσει τη μοίρα του.

Μετά από μακρά περίοδο απομόνωσης, κατάφερε τελικά να συναντήσει τη σύντροφό του – τη Στέλλα Μόρις – και να δει τους δύο γιους τους – τον Γαβριήλ (ηλικίας τριών) και τον Μαξ (ηλικία ενός) – στις 25 Αυγούστου. Μετά την επίσκεψη, η Μόρις είπε ότι ο Τζούλιαν βρισκόταν σε «πολύ πόνο».

Η ακροαματική διαδικασία που θα αντιμετωπίσει ο Άσαντζ δεν έχει σχέση με τους λόγους της σύλληψής του στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο στις 11 Απριλίου 2019. Συνελήφθη εκείνη την ημέρα για την παράλειψή του να παραδοθεί το 2012 στις βρετανικές αρχές, οι οποίες θα τον είχαν εκδώσει στην Σουηδία.

Στην Σουηδία, εκείνη την εποχή, υπήρχαν κατηγορίες για σεξουαλικά αδικήματα εναντίον του Ασάντζ που αποσύρθηκαν τον Νοέμβριο του 2019. Πράγματι, αφού οι σουηδικές αρχές αποφάσισαν να μην καταδιώξουν τον Ασάντζ, θα έπρεπε να είχε απελευθερωθεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά δεν έγινε.

Ο πραγματικός λόγος για τη σύλληψή του δεν ήταν η κατηγορία στη Σουηδία. Ήταν η επιθυμία της κυβέρνησης των ΗΠΑ να τον φέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες με μια σειρά κατηγοριών.

 Στις 11 Απριλίου 2019, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου είπε: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο Julian Assange συνελήφθη σε σχέση με προσωρινό αίτημα έκδοσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Κατηγορείται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για αδικήματα που σχετίζονται με αποκαλύψεις του υπολογιστή του».

Την επόμενη ημέρα μετά τη σύλληψη του Assange, η ομάδα εκστρατείας του άρθρου 19 δημοσίευσε ανακοίνωση που ανέφερε ότι ενώ οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν «αρχικά» δηλώσει ότι ήθελαν να συλλάβουν τον Assange για τη διαφυγή της εγγύησης το 2012 σχετικά με το σουηδικό αίτημα έκδοσης, έγινε πλέον σαφές ότι η σύλληψη οφειλόταν σε αγωγή του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εναντίον του.

Οι ΗΠΑ ήθελαν τον Άσαντζ για «ομοσπονδιακή κατηγορία της συνωμοσίας. Είχε διαπράξει εισβολή σπάζοντας κωδικό πρόσβασης σε έναν διαβαθμισμένο κυβερνητικό υπολογιστή των ΗΠΑ».

 Ο Assange κατηγορήθηκε ότι βοήθησε την whistleblower Chelsea Manning το 2010, όταν η Manning δημοσίευσε στο WikiLeaks εκρηκτική ομάδα διαβαθμισμένων πληροφοριών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ που περιείχαν σαφή στοιχεία για εγκλήματα πολέμου. Η Μάνινγκ πέρασε επτά χρόνια στη φυλακή προτού αρθεί η ποινή της από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Τα έγγραφα δημοσιεύθηκαν επίσης από σειρά μέσων ενημέρωσης όπως οι New York Times και ο Guardian.

Η βασική κατηγορία είναι ότι ο Assange «ενθάρρυνε ενεργά την Manning να παράσχει περισσότερες πληροφορίες και συμφώνησε να σπάσει κωδικό πρόσβασης που είναι αποθηκευμένος σε υπολογιστές του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ συνδεδεμένοι στο Secret Internet Protocol Network (SIPRNet) – κυβερνητικό δίκτυο των Ηνωμένων Πολιτειών που χρησιμοποιείται για διαβαθμισμένα έγγραφα και επικοινωνίες .

Η εκστρατεία για την καταστροφή του Assange ξεκινά από το σημείο που η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών κατέστησε σαφές ότι θέλει να τον δικάσει για προδοσία. Υπάρχει μεγάλος κατάλογος ανθρώπων – όπως ο Manning, ο Jeffrey Sterling, ο James Hitselberger, ο John Kiriakou και ο Reality Winner – οι οποίοι, εάν ζούσαν σε χώρες που στοχεύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα αποκαλούνταν αντιφρονούντες. Ο Manning είναι ήρωας για την έκθεση εγκλημάτων πολέμου. 

Ο Assange, επειδή απλώς την βοήθησε, διώκεται.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει