Οι ΗΠΑ θα αποσύρουν αλλά και θα μετεγκαταστήσουν στρατεύματα από την Γερμανία


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020, 11:33

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Mark Esper περιέγραψε προτάσεις που προβλέπουν τη μεταφορά περίπου 6.400 στρατευμάτων πίσω στις ΗΠΑ και μετεγκατάσταση 5.400 εντός της Ευρώπης.

Αυτό συνεπάγεται μείωση της παρουσίας στη Γερμανία σε περίπου στο ένα τρίτο. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Mark Esper επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι τα στρατεύματα θα αποσυρθούν και θα μετεγκατασταθούν από τη Γερμανία. Η κίνηση πρόκειται να είναι η μεγαλύτερη ανατάραξη στρατευμάτων στη Γερμανία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε εγκρίνει σχέδιο αποχώρησης από ν Γερμανία 9.500 αμερικανικών στρατευμάτων. Ωστόσο, στην ανακοίνωση της Τετάρτης, ήταν η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ υπέβαλαν συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με την «Ανασκόπηση στάσης της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Δύναμης» και ο Esper ανέβασε διστακτικά τον αριθμό στις 11.800.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι ΗΠΑ θα στείλουν περίπου 6.400 δυνάμεις και θα μετεγκαταστήσουν 5.400 από τη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

 Περίπου 25.000 στρατεύματα πρόκειται να παραμείνουν στη Γερμανία. Η επανατοποθέτηση προβλέπει τη μετακίνηση στρατευμάτων προς την Ιταλία και το Βέλγιο, αλλά ορισμένα θα μπορούσαν επίσης να πάνε στην Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, εάν η Βαρσοβία συμφωνήσει όπως προετοιμάζονται τα δύο μέρη, δήλωσε ο Esper. Ο επικεφαλής της άμυνας των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι η αναδιάταξη των στρατευμάτων θα κοστίσει «μονοψήφιο δισεκατομμύριο δολάρια».

Σε μεγάλη αλλαγή, η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ και η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων της Ευρώπης θα μεταφερθούν από τη Στουτγκάρδη της Γερμανίας στο Μονς του Βελγίου, δήλωσε ο στρατηγός Tod Wolters της Ευρωπαϊκής Διοίκησης.

Ο Esper δεν ανέφερε ρητά εάν η απόφαση μετακίνησης στρατευμάτων είχε σχέση με τα σχόλια του Προέδρου Trump σχετικά με τη Γερμανία. Ο Τραμπ έχει συχνά επικρίνει τον Ευρωπαίο σύμμαχο για το ότι δεν επενδύει αρκετά στην άμυνα και ότι «καθυστερεί» στις πληρωμές της στο ΝΑΤΟ.

 


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020, 11:59

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει