Οι ΗΠΑ στέλνουν πολεμικό πλοίο στα στενά της ΤαϊβάνKαταδρομικό πλοίο με κατευθυνόμενους πυραύλους έχει στείλει στο Στενό της Ταϊβάν μόλις μια μέρα αφού ο Κινέζικος στρατός επέκρινε την Ουάσινγκτον για «προσθήκη πολυπλοκότητας στην περιφερειακή ασφάλεια» και την προειδοποίησε να παραμείνει μακριά από το νησί.

Η διέλευση του USS Antietam (CG-54) μέσω της στενής πλωτής οδού «καταδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ σε ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό» δήλωσε ο διοικητής του Clay Doss, εκπρόσωπος του έβδομου στόλου του Πολεμικού Ναυτικού, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να διεξάγουν τα ταξίδια  «ελεύθερης ναυσιπλοΐας» τα οποία το Πεκίνο έχει καταδικάσει επανειλημμένα.

Ανακοίνωση του κινεζικού στρατού προειδοποίησε τις ΗΠΑ να παραμείνουν εκτός της περιοχής τηςΤαϊβάν την Τετάρτη, απειλώντας το «ενδεχόμενο χρήσης βίας, εάν είναι απαραίτητο, για να αποτρέψουν τυχόν απόπειρες να χωρίσουν το νησί από την ηπειρωτική χώρα».

«Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA ) θα νικήσει αποφασιστικά όποιον προσπαθεί να διαχωρίσει την Ταϊβάν από την Κίνα και να προστατεύσει την εθνική ενότητα, με κάθε κόστος» αναφέρεται στην  πρόσφατη «Λευκή Βίβλο  για την Εθνική Άμυνα». Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις στρατιωτικές συμμαχίες Ασίας-Ειρηνικού και ενισχύουν τη στρατιωτική ανάπτυξη και παρέμβαση, προσδίδοντας πολυπλοκότητα στην περιφερειακή ασφάλεια, όπως επισημαίνεται.

Η Κίνα πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις στα ανοικτά των ακτών της Ταϊβάν νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού η Ουάσινγκτον ενέκρινε πώληση όπλων στην Ταϊπέι ύψους $ 2,2 δισ.

Απαντώντας, η Κίνα απείλησε να επιβάλει κυρώσεις εναντίον οποιωνδήποτε αμερικανικών εταιρειών που πωλούν όπλα στην Ταϊβάν.

Οι εντάσεις γύρω από το νησί συνέπεσαν επίσης με τις ενδιάμεσες στάσεις του προέδρου της Ταϊβάν Tsai Ing-wen στις Ηνωμένες Πολιτείες ταξιδεύοντας  και σε άλλα έθνη της Καραϊβικής.

 

RT.com

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019, 11:07

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει