Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Οι σημαντικότερες ατάκες Παπανδρέου…

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του Γιώργου Παπανδρέου στην ΔΕΘ, με τον πρωθυπουργό να αφήνει ανοιχτό το περιθώριο επιβολής νέων μέτρων το επόμενο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, επισήμανε πως οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους ενώ στην ερώτηση εάν εκείνος ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, δεν απάντησε ξεκάθαρα καθώς είπε πως δεν τον ενδιαφέρει η θέση του.

Οι σημαντικότερες ατάκες Γ. Παπανδρέου όπως τις μετέδωσε τα parapolitika καθ’ όλη την διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου:

Δεν φυγομαχούμε όπως άλλοι. Ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές, θέλει αλλαγές, μια κυβέρνηση που μάχεται. Το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο. Του χρόνου θα είμαστε σε πολύ καλή βάση πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό θα φέρει επενδύσεις, ανάπτυξη. Βεβαίως υπάρχουν αστοχίες. Δεν πρόκειται καμία κυβέρνηση, χωρίς την συμμετοχή όλων, να συνεχίσει. Αγώνας πατριωτικός για να σταθεροποιηθεί η χώρα. Παρόμοια η κατάσταση με τον πόλεμο, να πάρουμε όπλα, να τα ζητήσουμε από τον ελληνικό λαό.

Η κυβέρνηση κάνει μεγάλο αγώνα. Έχει εξασφαλίσει μεγαλύτερο πακέτο. Υπάρχουν δεσμεύσεις. Η δημόσια διοίκηση είναι ο μεγάλος ασθενής. Το μήνυμα μας προς το δημόσιο υπάλληλο, να είμαστε συνεπείς, θα έρθει η κυβέρνηση να πάρει και άλλα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα

Όσο είμαστε συνεπείς, αυτά τα μέτρα είναι για το 2011 και το 2012

Δεν αλλάζουμε τους στόχους μας. Αυτούς τους στόχους πρέπει να τηρήσουμε. Όλη η φημολογία περί εξόδου από την Ε.Ε. θα φουντώσει. Όσο είμαστε εμείς ως κυβέρνηση, θα φτάσουμε στους στόχους μας…

Πρέπει να πάμε σε ένα ενιαίο μισθολόγιο. Στο στενό δημόσιο τομέα υπάρχει μονιμότητα. Όμως ο δημόσιος τομέας, έχει μειωθεί. Να υπάρχει δημόσιο, που θα εργάζεται χωρίς κομματικές αντιλήψεις.

Εγώ δοκίμασα τη συναίνεση, προφανώς η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί την προηγούμενη κυβέρνηση, μακάρι αυτό να αλλάξει, αλλά δεν μιλάμε για συγκυβέρνηση, όχι για εκλογές. Είναι ώρα της μάχης.

Θα ήταν πολύ περίεργο η κυβέρνηση να μην συζητά, να μην αγωνιά. Αυτή την κυβέρνηση την χαίρομαι, όταν παλαιότερα δεν υπήρχαν υπουργικά συμβούλια! Ήταν ανύπαρκτα. Θα περάσουμε από την στενωπό. Εάν υπάρχουν πισωγυρίσματα, πρέπει να καταλάβουμε πως πρέπει να αλλάξουμε, μην δειλιάσουμε!

Τα βάρη πρέπει να πάνε εκεί που μπορούν να αντέξουν. Σε σχέση με τον έλεγχο, έχουν ψηφιστεί νομοθετικές πρωτοβουλίες για διαφάνεια σε ότι αφορά τους μεγαλοοφειλέτες. Δεν είναι παράνομο να βγάλεις χρήματα, είναι παράνομο να μη το δηλώσεις.

Επιβαρύνουμε χαμηλότερα στρώματα με δίκαιο τρόπο, ξέρω ότι συμπιέζεται η μεσαία τάξη.

Έχουμε το εθνικό κεφάλαιο να προχωρήσουμε. Θα προχωρήσουμε, θα χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή. Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των ελλειμμάτων. Είμαστε οι φταίχτες εμείς, ενός συστήματος που μας μεγάλωσε με αυτή την λογική. Με την προσπάθεια που κάνουμε με το φορολογικό σύστημα, θα έχουμε συναινέσεις. Είχα πει στη Νέα Δημοκρατία να πάμε μαζί, να συζητήσουμε με τους εταίρους μας, ένα φορολογικό σύστημα, διαφορετικό, θα μειώνει συντελεστές, θα είναι πιο δίκαιο, θα είναι εφαρμόσιμο. Αλλά να πούμε ελληνικό λαό, προϋπόθεση είναι να το τηρήσουμε όλοι, όχι να μας πυροβολήσουν στη συνέχεια από τα άλλα κόμματα. Αυτό θέλει να πετύχει ο αντιπρόεδρος, με το νέο σύστημα που προωθεί στην φορολογία.

Επειδή μιλήσατε για παύση πληρωμών, φανταστείτε να υπήρχε. Παλέψαμε να μην υπήρχε, έχουμε ελλείμματα. Όταν φτάσουμε στο πρωτογενές πλεόνασμα, θα πληρώνουμε τα έξοδά μας. Αυτό είναι σημαντικό. Αφήστε την τρόικα. Δεν θέλετε να σταθούμε στα πόδια μας; Να την διώξουμε την τρόικα, αύριο! Αυτή είναι η λύση; Διαπραγματευόμαστε κάθε ημέρα. Η τρόικα θέλει να αποτύχει η Ελλάδα; Αυτή είναι που μας δημιούργησε τα προβλήματα που έχουμε στην Παιδεία, την Υγεία κοκ; Η Γερμανία έχει τα προβλήματά της. Μπορεί να λέμε ότι φταίει, έχω πει πως πρέπει να πάμε στο ευρωομόλογο, τώρα συζητείται. Όσο έχουμε ελλείμματα ανεβαίνει το χρέος. Λένε να σου πληρώσουμε το προηγούμενο χρέος. Από εδώ και πέρα όμως, μας λένε να μειώσετε το έλλειμμα. Εμείς έχουμε ευθύνη να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις. Και έχουμε κόστος.

Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, είχε δύο χρόνια ακόμα θεωρητικώς στην εξουσία. Φυγομάχησε όμως. Νομίζετε πως θα λυθεί το πρόβλημα εάν αύριο φύγει αυτή η κυβέρνηση; Καταλαβαίνω τους πολίτες, συμμερίζομαι, ότι θίγεται ο καθένας. Όμως υπηρετούμε το κοινό συμφέρον όλων, όχι το συμφέρον π.χ. του ταξιτζή. Ας φύγουμε από το μικρόκοσμό μας, το κλειστό χώρο
των δικών μας μικρών συμφερόντων. Καμία συνταγή δεν είναι εύκολη, όμως είμαστε σε σωστό δρόμο και θα τα καταφέρουμε.

Εάν δεν υπηρετούσαμε το κοινό συμφέρον, η Ελλάδα θα είχε σμπαλιαριστεί. Το 2008 είχαν γίνει μεγαλύτερες διαδηλώσεις. Εμείς όμως θα δώσουμε μάχη, δεν θα φυγομαχήσουμε. Έχω μια μάχη, και αυτή η μάχη που δίνω είναι για την πατρίδα.

Μην ισοπεδώνουμε πάντα, ότι τίποτα δεν γίνεται. Όλα είναι πολύ συγκεκριμένα. Είμαστε κοντά να φτάσουμε στον στόχο, και αυτή είναι η αλήθεια. Μην ψάχνουμε για εχθρούς άλλους, όταν ξέρουμε ότι έχουμε και εμείς τις ευθύνες μας.

Το μεγαλύτερο λάθος μας ήταν να μην πάρουμε αποφάσεις. Βεβαίως, έχουν γίνει και λάθη, όπως π.χ. το θέμα των αποδείξεων, με αποτέλεσμα κάποιοι να το χρησιμοποιήσουν εναντίον μας. Το θέμα είναι εάν μπορούμε να βάζουμε ξανά το καράβι στη σωστή πορεία.

Σαθρό δεν είναι το Κοινοβούλιο. Οι βουλευτές ψηφίζονται από τον ελληνικό λαό. Είναι δημοκρατικά εκλεγμένοι. Οι βουλευτές εκφράζουν αγωνίες. Η δική μας Κ.Ο. ξεπέρασε τον εαυτό της. Να ξεπεράσει τις προσωρινές ψηφοθηρικές πιέσεις και να βάλει πάνω από αυτά το κοινωνικό συμφέρον, το οικονομικό συμφέρον της χώρας. Επιτέλους, κάποια Κ.Ο. θα έπρεπε να το κάνει. Όλοι μας θα θιγεί από μια πλευρά, αλλά κερδίσουμε ένα κοινό συμφέρον. Εάν φτιάξουμε κράτος σωστό, όλοι θα είμαστε καλύτεροι.

Θα ανακοινώσουμε συμβούλιο διασποράς, με επιχειρηματίες για το θέμα το επενδύσεων. Τέλη Σεπτέμβρη θα είμαι στην Γερμανία και θα συναντηθώ με την Μέρκελ και γερμανούς επιχειρηματίες.

Αυτή την βαρβαρότητα παλεύουμε, γιατί είμαστε σοσιαλιστές, για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Αυτή την στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στο κάλεσμα να μπορεί να σταθεροποιηθεί για να βάλει τάξη. Πραγματικά ένα σύστημα δικαίου, το οποίο εάν υπήρχε, δεν θα είχαμε φτάσει σήμερα σε αυτή την κατάσταση. Με θυσίες, ναι, να κάνουμε όμως παράλληλα και αλλαγές.

Έχουμε κάνει σαφή διαχωρισμό με τα προβλήματα που είναι εθνικής σημασίας. Και αυτό το έχουμε καταφέρει. Και οπωσδήποτε, η επιρροή της χώρα μας, δεν είναι η ίδια που ήταν παλαιότερα που είχαμε μια εύρωστη οικονομία. Δεν επιτρέπουμε να παρεξηγείται ότι είμαστε αλλού αδύνατοι. Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της κυπριακής δημοκρατίας να κάνει τις έρευνες Νοτίως της Τουρκίας. Είναι μια θέση ελληνική, ευρωπαϊκή, ακόμα και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εάν δεν είχαμε κάνει τις κινήσεις και δεν είχαμε την δανειοδότηση, θα είχαμε κλείσει Εθνικό Σύστημα Υγείας, όλα π.χ., θα είχαμε μείωση 70% στις συντάξεις, θα είχαν καταρρεύσει οι τράπεζες και μαζί τα αποθέματα, οι κόποι πολλών νοικοκυριών. Μην το αμφισβητείτε. Δέστε τι έγινε στις χώρες της Λατινικής Αμερικής όταν χρεοκόπησαν. Σκεφτείτε τι θα ήταν. Εμείς όμως φέραμε την Ελλάδα στο 1950; Αυτή την καυτή πατάτα που μας την πέταξαν οι προηγούμενοι, δεν έχουν ευθύνη; Εμείς δεν έχουμε κάνει κάτι για τη χώρα; Καταλαβαίνω την αγανάκτηση, ρωτώ όμως γιατί η Ελλάδα έφτασε μέχρι εδώ; Να τελειώνουμε με το παρελθόν. Εμείς αλλάζουμε και πάμε μπροστά. Δεν είναι μόνο πατριωτικός αγώνας, είναι αγώνας για τον εργαζόμενο, την νεολαία, τον συνταξιούχο. Τα λεφτά που υπήρχαν, που πήγαν; Πήγαν σε σπατάλες!

(ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ)
Το Δημόσιο χρωστάει λεφτά σε επιχειρήσεις. Με το πρόγραμμα που ακολουθούμε, θα πληρώσουμε της ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Προσπάθεια είναι να καταβάλλονται μισθοί και συντάξεις. Αυτό σημαίνει να καλύπτονται οι δανειακές ανάγκες της χώρας.

Δεν πάμε σε εκλογές, μην προτρέχετε. Πρόβλημά μου δεν είναι η θέση μου. Τα CDS δεν ήξερα τι ήταν! Ούτε τα έχω δει! Μην αναπαράγεται αυτές τις φημολογίες που δείχνουν την έλλειψη δικαίου στην χώρα μας. Είναι αστεία υπόθεση. Κάποιοι βουλευτές της Ν.Δ. που έπρεπε να μείνουν στο Κοινοβούλιο, να έρθουν να ψηφίσουν. Και δεν το έκαναν σύμφωνα με την κομματική γραμμή. Είναι κρίμα. Τέτοια ζητήματα να ανακυκλώνονται, δεν έχουν καμία βάση. Άμεσα η Δικαιοσύνη να δώσει απάντηση. Η πραγματικότητα

Μακάρι να είχαμε μια καλή Δημόσια Διοίκηση. Θα ήταν αυτή που θα προφυλάξει συνθήκες, ακόμα και μισθολογικές. Λειτουργούσε πελατειακά και αυτό αλλάζουμε.

(ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ): Σημασία έχει η είσπραξη των φόρων. Αυτά που παίρνουμε είναι λίγα. Όλα θα αλλάξουν με το νέο φορολογικό σύστημα. Εάν δεν θα αλλάξουμε, δεν πρόκειται να πετύχουμε το στόχο της ανόρθωσης του κράτους.

Δεν είναι ευχάριστη η απειλή βίας από την Τουρκία, πιστεύω ότι θα επικρατήσει η νηφαλιότητα.

Θέλουμε να φτάσουμε στο πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό είναι βασικό για την πορεία της Οικονομίας μας. Θέλω να θυμίσω όμως
και η τρόικα παραδέχεται ότι ορισμένα δεν βγήκαν. Η ύφεση αναγνωρίζεται και δεν την αμφισβητεί. Δεν αλλάζει όμως την βούληση να είμαστε σε θετικό πλεόνασμα. Βεβαίως υπάρχουν οι πολιτικές μας, να αποκτήσουμε πλέον μεγαλύτερη αξιοπιστία. Στην Ευρωζώνη, ως χώρα, έχουμε κάνει άλματα. Έχουμε την ευρύτερη κοινωνική συμμαχία, παρά τις διαδηλώσεις, να συνεχίσουμε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει