Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή διαφγανικής διάσκεψης στο Πεκίνο

Διαφγανική διάσκεψη για την “εξεύρεση λύσης στο αφγανικό πρόβλημα” θα διεξαχθεί στο Πεκίνο, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σουχάιλ Σαχίν στο Γαλλικό Πρακτορείο χωρίς να διευκρινίσει ποιος θα μετάσχει σε αυτή.

Η αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν, υπό τον συνιδρυτή του κινήματος, τον μουλά Άμπντουλ Γάνι Μπαραντάρ, θα μεταβεί στην Κίνα στις 29 και 30 Οκτωβρίου, διευκρίνισε.

Το ταξίδι στο Πεκίνο αποφασίστηκε μετά τη συνάντηση στη Ντόχα μεταξύ του μουλά Μπαραντάρ, ο οποίος είναι επίσης ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν, και του ειδικού απεσταλμένου της Κίνας Ντενγκ Σιζόν, σύμφωνα με τον Σαχίν.

“Οι δύο πλευρές συζήτησαν για την προσεχή διαφγανική διάσκεψη στο Πεκίνο και για θέματα που αφορούν τη λύση του αφγανικού προβλήματος”, έγραψε στο Twitter.

Η αφγανική κυβέρνηση που ήταν ενήμερη για το σχέδιο της Κίνας να φιλοξενήσει συνομιλίες, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών ‘Ιντρις Ζαμάν, δεν αντέδρασε σε πρώτη φάση στη δήλωση του Σαχίν.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν πρόσθεσε ότι “όλοι οι συμμετέχοντες θα παραβρεθούν στη διάσκεψη υπό την προσωπική τους ιδιότητα και θα παρουσιάσουν την προσωπική τους άποψη για την εξεύρεση λύσης στο αφγανικό πρόβλημα”.

Οι Ταλιμπάν δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα της αφγανικής κυβέρνησης, την οποία αποκαλούν συχνά “μαριονέτα” των ΗΠΑ.

Τον Μάιο, πολιτικοί αντίπαλοι της αφγανικής κυβέρνησης είχαν συναντήσει αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν στη Μόσχα.

Τον Ιούλιο, μια συνάντηση –η πρώτη εδώ και πολλά χρόνια– πραγματοποιήθηκε μεταξύ των Ταλιμπάν και διαφόρων Αφγανών υψηλόβαθμων αξιωματούχων στη Ντόχα. Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να καταρτίσουν έναν “οδικό χάρτη για την ειρήνη” στο Αφγανιστάν.

Η Κίνα, από την πλευρά της, που μοιράζεται σύνορο μήκους 76 χλμ. με το Αφγανιστάν στη βορειοανατολική πλευρά της, ενθαρρύνει τις ειρηνευτικές προσπάθειες. Τον Ιούνιο υποδέχτηκε αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν, στη συνέχεια στα τέλη Σεπτεμβρίου, έπειτα από την αναστολή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ των διαπραγματεύσεων με τους αντάρτες για μια αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν με αντάλλαγμα ορισμένες εγγυήσεις από τους αντάρτες.

Η Κίνα ενδιαφέρεται για τους ορυκτούς πόρους και ανησυχεί για το κενό ασφαλείας που μπορεί να δημιουργηθεί μετά την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανικών μονάδων μάχης.

Ο Τραμπ έθεσε τέλος στις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν μετά τον θάνατο ενός Αμερικανού στρατιώτη σε επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει