Οι Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απαίτησε χθες Τετάρτη οι Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψαν με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι αυτό είναι προϋπόθεση προκειμένου η συμμαχία να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν.

Η συμφωνία αποτελεί «ευκαιρία για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των Αφγανών και να επιτευχθεί βιώσιμη ειρήνη. Για να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία, οι Ταλιμπάν πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», είπε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Ζάγκρεμπ με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Άντρεϊ Πλένκοβιτς.

«Πρέπει να δούμε μείωση της βίας και να αποφευχθεί η υπονόμευση της συμφωνίας», συνέχισε. «Θα μειώσουμε την [στρατιωτική] παρουσία μας μόνο αν οι Ταλιμπάν τιμήσουν τη συμφωνία που υπέγραψαν», είπε ο Στόλντενμπεργκ. «Είμαστε διατεθειμένοι να τη μειώσουμε, αν οι Ταλιμπάν τηρήσουν τους όρους της συμφωνίας», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως το Σύμφωνο δεν θα βιαστεί.

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι περιμένει έναν «μακρύ και δύσκολο δρόμο», που θα έχει «απογοητεύσεις» πριν αποκατασταθεί η ειρήνη στο Αφγανιστάν, κάνοντας μια νύξη για το γεγονός πως η συμφωνία μοιάζει εύθραυστη.

«Ο δρόμος προς την ειρήνη θα είναι μακρύς και δύσκολος και πρέπει να προετοιμαστούμε για απογοητεύσεις», σημείωσε ο ΓΓ του NATO σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Ζάγκρεμπ, όπου συμμετείχε στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., τα 22 από τα 27 μέλη της οποίας είναι επίσης μέλη του NATO.

Η ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν φαντάζει κάθε μέρα που περνά ολοένα πιο θεωρητική, μετά την απόφαση των Ταλιμπάν να τερματίσουν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός η οποία επέτρεψε να υπογραφεί την 29η Φεβρουαρίου η συμφωνία με τις ΗΠΑ στη Ντόχα του Κατάρ.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι διεξήγαγε αεροπορικό πλήγμα εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών, το πρώτο μετά την υπογραφή της συμφωνίας, για να υποστηρίξει τις αφγανικές δυνάμεις που δέχθηκαν χθες πολλαπλές επιθέσεις από τους Ταλιμπάν, με δεκάδες νεκρούς.

«Η συμφωνία που υπεγράφη το Σάββατο είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, αλλά δεν είναι παρά το πρώτο βήμα», κατά τον Στόλτενμπεργκ.

Η αποστολή του NATO στο Αφγανιστάν, η λεγόμενη Resolute Support, αποτελείται από 16.500 στρατιωτικούς από 38 χώρες οι οποίοι εκπαιδεύουν και συμβουλεύουν τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Αρκετές κυβερνήσεις των χωρών της συμμαχίας φοβούνται ότι θα υπάρξουν μονομερείς κινήσεις των ΗΠΑ, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις αρχές του Φεβρουαρίου και μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την πρόθεσή του να αποσύρει μεγάλο μέρος των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει