Οι Τούρκοι ήξεραν για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια“Δεν αιφνιδιάστηκαν για την αιγιαλίτιδα οι Τούρκοι, το γνώριζαν από καιρό ότι θα την επεκτείνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο κυπριακό κανάλι ΣΙΓΜΑ.

Η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα κ. Μαυροειδή ήταν προγραμματισμένη από καιρό. «Μπορεί οι Τούρκοι να έκαναν κάποιες ερωτήσεις να είχαν κάποιες απορίες για την αιγιαλίτιδα» τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

«Παραμένω βουλευτής της πλειοψηφίας» ξεκαθάρισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, απορρίπτοντας κάθε σενάριο αυτονόμησής από τον ΣΥΡΙΖΑ του ιδίου και της Κίνησης Πράττω που έχει ιδρύσει.

Ο κ. Κοτζιάς μίλησε και για την συνάντηση στον ΟΗΕ τον Ιανουάριο του 2017 με τον κ. Τσαβούσογλου και τον τότε υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, όπου η Τουρκία επεχείρησε να ανοίξει συζήτηση για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, πράγμα που απετράπη.

Εξέφρασε ακόμα την εκτίμηση ότι η επόμενη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό θα ξεκινήσει από καλύτερη θέση επειδή έχει μπει πάνω στο τραπέζι το θέμα των εγγυήσεων και των συμμαχιών, όπου είναι το θεμελιακό ζήτημα της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού.

Ο κ. Κοτζιάς έδωσε την δική του εκτίμηση για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλήσεις της Τουρκίας, τονίζοντας πως οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται έχουν την θωράκιση των κρατών τους.

Ερωτηθείς γιατί δεν έχει ακόμη οροθετηθεί η ΑΟΖ Κύπρου – Ελλάδας αποσαφήνισε πως πρέπει πρώτα η Αθήνα να οροθετηθεί με την Αίγυπτο.

Πηγή: sigma


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2018, 11:56

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει