Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Ομιλία Χρυσοβελώνη για τα «Επενδυτικά Εργαλεία Ανάπτυξης, Παροχή Πιστώσεων και άλλες διατάξεις»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την σχετική ομιλία, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η Βουλευτής Μαγνησίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Μαρίνα Χρυσοβελώνη μιλώντας στις 20-3-2013 στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Επενδυτικά Εργαλεία Ανάπτυξης, Παροχή Πιστώσεων και άλλες διατάξεις».

Ακολουθούν σημεία από την ομιλία της Βουλευτή:

«Συζητούμε σήμερα ακόμη ένα νομοσχέδιο με πρόβλημα ταυτότητας, καθώς μόνο τα 19 άρθρα από τα συνολικά 52 άρθρα και τροπολογίες που περιέχονται, αφορούν στο αντικείμενο του νομοσχεδίου. Είναι επομένως ένα νομοσχέδιο επ’ αφορμή του οποίου προσπαθείτε να τακτοποιήσετε διάφορες εκκρεμότητές σας.

Το άρθρο 22 του Κεφαλαίου Ε’ με τον τίτλο «Διαδικασία Ανάκτησης Κρατικών Ενισχύσεων», ορθά το αποσύρατε, καθώς ενώ θα έπρεπε να αφορά αποκλειστικά στην ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων, περιείχε μεταξύ άλλων την παράγραφο 3β’ που όριζε ότι οι διατάξεις των παραγράφων 7, 9, 10, 11, 12 και 17 του άρθρου 16 του ν. 2515/1997 εφαρμόζονται στη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων σύμφωνα με το παρόν άρθρο, καθώς και σε κάθε διαδικασία εξυγίανσης πιστωτικού ιδρύματος. Το άρθρο αυτό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επανεισάγεται, διότι αποσκοπεί στην απαλλαγή της Τράπεζας Πειραιώς από φόρους στο σκέλος μεταβίβασης της τεράστιας ακίνητης περιουσίας της Αγροτικής Τράπεζας, οι οποίοι υπολογίζονται σε 100 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή σε ποσό ανώτερο από εκείνο της εξαγοράς της, που ήταν 95 εκατομμύρια ευρώ.

Εμείς, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, είχαμε έγκαιρα καταγγείλει στον ελληνικό λαό ουσιαστικά τη δωρεά της ΑΤΕ στην Πειραιώς εκ μέρους της συγκυβέρνησης ήδη από το 2012, επισημαίνοντας ότι μια τράπεζα με τόσα προβλήματα όπως η Τράπεζα Πειραιώς, δεν θα μπορούσε ποτέ να απορροφήσει ένα ίδρυμα του μεγέθους της ΑΤΕ. Και αυτό, διότι είναι γεμάτη από σκελετούς κρυμμένους στην ντουλάπα της, όπως κυκλικά δάνεια που καταλήγουν από την πίσω πόρτα σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, περίεργες δανειοδοτήσεις off shore εταιρειών φίλων και συγγενών, προνομιακά δάνεια που αμέσως βρέθηκαν στο κόκκινο, αφού δόθηκαν χωρίς καμία επενδυτική αξιολόγηση.

Όλα αυτά, όμως, ουδέποτε απασχόλησαν τους κ.κ. Στουρνάρα και Προβόπουλο, οι οποίοι φρόντισαν να ξεπουλήσουν την ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς για μόλις 95 εκατομμύρια ευρώ με τα οποία η Τράπεζα Πειραιώς πήρε 14,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε καταθέσεις και άλλα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ ζεστά κεφάλαια από το δημόσιο για την ανακεφαλαιοποίησή της μέσω της Αγροτικής Τράπεζας. Ο δικαιολογητικός λόγος για την επιδιωχθείσα απαλλαγή της Τράπεζας Πειραιώς από τους φόρους μεταβίβασης είναι τα περίφημα κομματικά δάνεια του συστήματος εξουσίας ύψους 222 εκατομμυρίων ευρώ, πολλά με λήξη το 2013, στη χορήγηση των οποίων ως γνωστόν η Τράπεζα Πειραιώς έχει τα πρωτεία. Και ενώ για τον κ. Σάλα φαίνεται να υπάρχουν πάντοτε λεφτά, εν τούτοις, για τη σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας και για το επίδομα γέννησης τέκνου που καταργήσατε, δεν θέλετε να δώσετε ούτε 1 ευρώ.

Στη συνέχεια θα αναφερθώ στις εφορίες και στο άρθρο 33 του ιδίου κεφαλαίου του νομοσχεδίου. Είχαμε εδώ και δυο χρόνια μια ατελείωτη συζήτηση από πλευράς διαδοχικών συγκυβερνήσεων για τα κριτήρια και τα οφέλη από την κατάργηση ΔΟΥ ανά την Ελλάδα. Μας λέγατε ότι βασικό κριτήριο είναι οι εξοικονομήσεις και ότι για το λόγο αυτόν θα ελαχιστοποιήσετε τη φιλοξενία εφοριών σε ενοικιασμένα κτήρια.

Βλέπουμε εδώ, όμως, νέα κριτήρια για μισθώσεις που ισχυρίζεστε ότι θα πρέπει να γίνουν στο μέλλον. Μα, αυτό ήταν μεταξύ άλλων και το επιχείρημά σας για τη συγχώνευση εφοριών. Γι’ αυτό σπεύσατε να καταργήσετε ΔΟΥ σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές επιμένοντας μάλιστα πως πράττετε το σωστό ακόμα και όταν πρόσφατα στη Βουλή σας έλεγαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πως έτσι απομονώνετε απολύτως τη νησιωτική Ελλάδα. Και σήμερα έρχεστε να εξαγγείλετε νέους διαγωνισμούς για τη δήθεν οικονομική μίσθωση πιο βολικών κτηρίων που θα στεγάζουν τις εφορίες στο μέλλον. Με τα παραπάνω θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως λογική συνοχή στην παράγραφο 2.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει