Οριστικά ισόβια για τον στρατηγό Ράτκο ΜλάντιτςΠρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 8 Ιουνίου 2021, 19:32

Η διεθνής Δικαιοσύνη επιβεβαίωσε σήμερα κατ’ έφεση την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς, γνωστό και ως «Χασάπη των Βαλκανίων», για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας από το 1992 έως το 1995.

Υπό τις διαταγές του Μλάντιτς, σερβικές στρατιωτικές μονάδες επιτέθηκαν τον Ιούλιο του 1995 στην Σρεμπρένιτσα, πόλη που αποτελούσε «ζώνη ασφαλείας» του ΟΗΕ. Σέρβοι στρατιώτες σφάγιασαν 8.000 μουσουλμάνους της Βοσνίας, άνδρες και παιδιά.

«Το τμήμα προσφυγών επιβεβαιώνει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης σε βάρος του Ράτκο Μλάντιτς», δήλωσε σε ανακοίνωση ο Μηχανισμός για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια (MTPI), που έχει την έδρα του στη Χάγη, απορρίπτοντας την έφεση του πρώην στρατηγού που καταδικάστηκε συγκεκριμένα για γενοκτονία για τον ρόλο του στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.

Σημειώνεται ότι ο «Χασάπης των Βαλκανίων» είχε υποβάλει ένσταση τόσο κατά της ετυμηγορίας όσο και κατά της απόφασης.

Με την απόφαση αυτή ολοκληρώνεται η τελευταία μεγάλη δίκη και η τελευταία διεθνής ακροαματική διαδικασία με αντικείμενο ιδιαίτερα τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιστα, την πρώτη στη Ευρώπη μετά το 1945.

Σε ό,τι αφορά τη δίωξη Μλάντιτς επρόκειτο για μια δίκη-μαμούθ με σχεδόν 10.000 έγγραφα και 377 μάρτυρες.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 8 Ιουνίου 2021, 19:36

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει