Οταν η συνήθεια να πειράζετε συνέχεια το δέρμα σας γίνεται καταναγκαστική πράξη -Η διαταραχή που αφορά κυρίως γυναίκες

Μια καταναγκαστική συμπεριφορά, όπως είναι το δάγκωμα των χειλιών, είναι πολύ δύσκολο να περάσει απαρατήρητη.

Το πείραγμα του δέρματος είναι μια κακή συνήθεια που για τους περισσότερους πάσχοντες είναι αγχολυτική, ενώ γίνεται επαναλαμβανόμενα καθώς επιφέρει αίσθημα ευχαρίστησης. 

Μπορεί όταν δαγκώνετε τα χείλη σας ή όταν δαγκώνετε τα νύχια σας να μην δίνετε εκείνη την στιγμή σημασία σε αυτές τις κακές συνήθειες καθώς τις περισσότερες φορές κάτι άλλο σημαντικότερο σας απασχολεί και σας οδηγεί σε αυτές τις εκδηλώσεις νευρικότητας.

Αυτές οι φαινομενικά «αθώες» συνήθειες που κάνουμε καθημερινά και έχουμε την εντύπωση ότι μας «χαλαρώνουν», μπορούν να είναι πολύ πιο σοβαρές απ΄ όσο νομίζουμε. 

Οπως τονίζουν οι ειδικοί πρόκειται για ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή που στα αγγλικά ονομάζεται excoriation/ skin picking disorder δηλαδή «ψυχαναγκαστικό ή καταναγκαστικό πείραγμα του δέρματος» και αφορά κυρίως γυναίκες. 

Ο άνθρωπος που βιώνει μια τέτοια διαταραχή δεν καταφέρνει να σταματήσει τη συμπεριφορά αυτή παρόλο που το θέλει και γνωρίζει ότι δεν τον ωφελεί.

Διαβάστε για την εμμονή με το δέρμα, όταν η φαινομενικά αθώα συνήθεια εξελίσσεται σε διαταραχή στο bovary.grΠηγή: iefimerida.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει