Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

“Ούτε στο Ιράν δεν κατάφεραν να περιορίσουν τα Social Media”

Προειδοποίηση προς την βρετανική κυβέρνηση να μην πραγματοποιήσει την απειλή της ότι θα περιορίσει την κοινωνική δικτύωση απευθύνουν αρκετοί ειδικοί. Η προειδοποίηση έρχεται μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι θα καλέσει στελέχη των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης για να συζητήσουν πώς θα μπορέσουν να εμποδίσουν τους χρήστες να μεταδίδουν πληροφορίες για τα επεισόδια ή να ενημερώνουν τους διαδηλωτές για τις κινήσεις της αστυνομίας.

Την ίδια ώρα τα βρετανικά δικαστήρια ξεκίνησαν να εκδικάζουν τις πρώτες υποθέσεις συλληφθέντων για τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών που κατηγορούνται ότι υποκίνησαν ταραχές μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το twitter και το facebook.

Ανάμεσά τους, ένας 27χρονος άνδρας παρουσιάστηκε σε δικαστήριο του Χέιστινγκς, στο Ανατολικό Σάσεξ, με την κατηγορία ότι υποκίνησε κοινωνικές αναταραχές και ότι “ενθάρρυνε σκόπιμα εγκλήματα, κυρίως ληστείες και εγκληματικές φθορές” μέσω μηνυμάτων που ανέβασε στο Facebook.

Σε άλλες πόλεις της Βρετανίας, η αστυνομία επισκέφθηκε τρεις νεαρούς άνδρες και ένα κορίτσι …11 ετών και τους “συμβούλεψαν” σχετικά με την είσοδό τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Press Association.

Στο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των ταραχών που παρουσίασε την Πέμπτη ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον περιλαμβανόταν η πρόταση να υπάρξουν περιορισμοί στην αποστολή μηνυμάτων μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το Blackberry Messenger, στη διάρκεια των ταραχών.

Ο Ρικ Φέργκιουσον, της εταιρείας ασφάλειας λογισμικού Trend Micro, δήλωσε σήμερα ότι είναι αδύνατο να εμποδιστεί η πρόσβαση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

“Είδαμε ότι στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και το Ιράν, καθεστώτα πολύ πιο καταπιεστικά από τη δημοκρατική κυβέρνηση της Βρετανίας, προσπάθησαν να εμποδίσουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, αλλά ο κόσμος βρήκε άλλους τρόπους”, επεσήμανε ο Φέργκιουσον.

Ο περιορισμός στη χρήση των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης θα σηματοδοτούσε την πιο “θεμελιώδη αλλαγή” στην προσέγγιση της βρετανικής κυβέρνησης στο Διαδίκτυο εδώ και 15 χρόνια, σχολίασε ο δικηγόρος Στιβ Κούνσεβιτς στο Press Association.

Ο Γκράχαμ Κάλεϊ από τη μεριά του, ανώτερο στέλεχος και ειδικός στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης στην εταιρεία Sophos, επεσήμανε: “Η απάντηση δεν είναι να κλείσουμε ιστότοπους όπως το Facebook και το Twitter. Ακόμη κι αν έκλεινε Facebook ή το Twitter, οι ταραξίες θα στρέφονταν σε εναλλακτικά συστήματα που θα είναι πιο δύσκολο να ελεγχθούν”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει