Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης "βούλιαξε" το κολλέγιο Αθηνών, παίζοντας για τις χαμένες πατρίδες

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO: Η ορχήστρα της ΕΡΤ εκτέλεσε την μουσική του Ανδρέα Κατσιγιάννη, στην 1η παγκόσμια προβολή των ντοκιμαντέρ “Ίμβρος – Τένεδος”

Περίπου 3.000 θεατές, πολλοί από τους οποίους κατέφθασαν από διάφορα μέρη της Ελλάδας, από τη Ρόδο μέχρι την… Αλεξανδρούπολη, γέμισαν ασφυκτικά το θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών στο Ψυχικό, με αφορμή την πρώτη παγκόσμια προβολή των ντοκιμαντέρ «Ίμβρος-Τένεδος: Της Μνήμης και της Λήθης», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Μαρτίου.

IMVROS_TENEDOS_PAROYSIASH7.jpg

Με αφορμή την επαναλειτουργία -ύστερα από 48 χρόνια- της Ελληνικής Αστικής Σχολής Ίμβρου τον Σεπτέμβριο 2012, το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) ανέλαβε τη δημιουργία δυο ιστορικών ντοκιμαντέρ σχετικά με τα δυο νησιά, σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ. Η σκηνοθεσία είναι του Πάνου Αγγελόπουλου και της Ειρήνης Σαρίογλου και η εικαστική επιμέλεια του Παύλου Χαμπίδη. Η αφήγηση γίνεται από τους ηθοποιούς Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Μαρία Ναυπλιώτου, ενώ συμμετέχει ο ηθοποιός Μιχάλης Γιαννάτος. Η πρωτότυπη μουσική είναι του Ανδρέα Κατσιγιάννη, πάνω σε ποίηση του πολυβραβευμένου Κωνσταντινουπολίτη ποιητή Δημήτρη Παπακωνσταντίνου. Τραγουδούν στα ελληνικά ο Γιώργος Νταλάρας και στα τουρκικά ο Ζulfu Livaneli. Την απόδοση και μετάφραση των ποιημάτων στα τουρκικά έκανε ο Κώστας Σαρίογλου. Η πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου του Ίμβριου και της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Την εκδήλωση συντόνισε η ραδιοφωνική παραγωγός της ΕΡΑ Ζέλια Σταύρου, η οποία ξεκινώντας διάβασε μήνυμα της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη. Στη συνέχεια η Ορχήστρα της ΕΡΤ παρουσίασε τρία αποσπάσματα από τη μουσική των ντοκιμαντέρ. Η ενορχήστρωση και επιμέλεια της ορχήστρας έγινε από τον Γιώργο Παπαχριστούδη ενώ συμμετείχαν και οι σολίστες Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Χάρης Λαμπράκης (νέι), Νίκος Μέρμηγκας (λαούτο) και ο Ανδρέας Κατσιγιάννης (σαντούρι). Ένα σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η Μαρία Κωνσταντοπούλου (Υπ. Διδ. Πολιτικών Επιστημών Παντείου Πανεπιστημίου) και το πρώτο μέρος έκλεισε με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Τένεδος: Της μνήμης και της λήθης».

800_5630_001.jpg

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με την ομιλία του Άγγελου Συρίγου (Επ.Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου), ο οποίος παρέδωσε τη «σκυτάλη» στην Ιστορικό και Γενικό Γραμματέα του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ Ειρήνη Σαρίογλου, που συγκινημένη, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές, ενώ αναφέρθηκε στο ρόλο και στους στόχους του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών. Η βραδιά έκλεισε με την προβολή του δεύτερου ντοκιμαντέρ «Ίμβρος: Της μνήμης και της λήθης».

800_5733_001.jpg

Ανάμεσα στο κοινό διακρίναμε, από τον καλλιτεχνικό χώρο, το Χρόνη Αηδονίδη, τον Μπάμπη Τσέρτο, τη Νάντια Καραγιάννη καθώς και τον μελετητή του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού Παναγιώτη Κουνάδη. Στην γκαλερί του θεάτρου έλαβε παράλληλα χώρα εικαστική έκθεση του Παύλου Χαμπίδη με υδατογραφίες της Ίμβρου και της Τενέδου. Το cd με τη μουσική και τα τραγούδια αλλά και το διπλό dvd με τα δυο ντοκιμαντέρ κυκλοφορεί από το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.

700_6152_001.jpg

700_6211_001.jpg

800_5678_001.jpg

Πηγή – Ogdoo.gr + Mikrasiatis.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει