Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην ημερίδα για την προστασία των εκκλησιαστικών μνημείων«Τα χριστιανικά μνημεία έχουν δύο κινδύνους, ο ένας είναι η πολλή αγάπη και το ενδιαφέρον κι ο άλλος η αδιαφορία», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, από το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή Πεντέλης, όπου κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ημερίδας για την προστασία των εκκλησιαστικών μνημείων.

Επιπρόσθετα, μίλησε για τα τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από άγνοια, καθώς και για την αξία και την πολύτιμη προσφορά των ιστορικών μοναστηριών. Σε αυτό το σημείο του λόγου του, αναφέρθηκε στην εποχή κατά την οποία ήταν μητροπολίτης Θηβών και στις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετώπιζε με το υπουργείο Πολιτισμού για την ιστορική Μονή του Οσίου Λουκά. Έκανε γνωστό ότι είχε ορισθεί αυτός ο καθαρά πνευματικός χώρος να χρησιμοποιείται μόνο για πολιτιστικούς λόγους και διηγήθηκε ότι σε μια από τις συζητήσεις που είχαν με την τότε υπουργό Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, για να λυθεί αυτό το ζήτημα, τη ρώτησε πώς θα αισθανόταν αν ύστερα από την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου απαγόρευαν να «ανέβει» η Μήδεια, γιατί θα χαλούσε το δάπεδο που μόλις είχε φτιαχτεί. Εκείνη τη στιγμή, η Μελίνα Μερκούρη αντιλήφθηκε τη σημασία των γεγονότων και υπέγραψε αμέσως. Σε αντίδραση, μάλιστα, των αρχαιολόγων η αείμνηστη υπουργός Πολιτισμού είπε πως οι παπάδες και οι μοναχοί τρέχουν με τζετ, ενώ εσείς έχετε μείνει στους αραμπάδες.

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπογράμμισε ότι καλούμαστε να αγαπάμε τα μνημεία και πρόσθεσε ότι η αγάπη πρέπει να είναι ουσιαστική και οι ειδικοί να έχουν λόγο. Κατόπιν, χαιρετισμό απηύθυνε ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικών Μνημείων και στη συνέχεια η εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού.

Αμέσως μετά ανέγνωσαν την εισήγησή τους ο πρωτοπρεσβύτερος Θωμάς Συνοδινός, με θέμα «Συμβολή των Κληρικών και των Συνεργατών τους στην προστασία των Εκκλησιαστικών Μνημείων – Το παράδειγμα της Αμοργού», ο αρχιτέκτονας Κλήμης Ασλανίδης με θέμα «Κίνδυνοι των Χριστιανικών Μνημείων από επιβλαβείς επεμβάσεις», ενώ η τρίτη εισήγηση ανήκε στον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που ανέπτυξε το θέμα «Σεισμική συμπεριφορά Ιερών Ναών. Πρόσφατες Εμπειρίες και Μέτρα Πρόληψης». Η ημερίδα συνεχίζεται το απόγευμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018, 15:53

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει