Ο Βίκτορ Ορμπάν ζητά ενδελεχή έρευνα για το δυστύχημα στο Δούναβη

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε σήμερα ότι ζήτησε τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για το δυστύχημα με το κρουαζιερόπλοιο στον Δούναβη στην κεντρική Βουδαπέστη στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 7 Νοτιοκορεάτες τουρίστες την Τετάρτη το βράδυ.

«Μας συγκλόνισε αυτό (…) ένα δυστύχημα συνέβη στο οποίο οι επιβάτες δεν είχαν σχεδόν καμία πιθανότητα να επιζήσουν», δήλωσε ο Ορμπάν στον δημόσιο ραδιοσταθμό, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων.

Η ουγγρική αστυνομία ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι συνελήφθη ο καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου, ενώ αξιωματούχοι των σωστικών συνεργείων δήλωσαν ότι πλέον είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες από τους 21 ανθρώπους που αγνοούνται μετά το δυστύχημα και ότι ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών εξακολουθεί να ανέρχεται σε 7.

Το πλοίο, το οποίο έκανε κρουαζιέρα στον Δούναβη με επιβαίνοντες 33 Νοτιοκορεάτες τουρίστες και τουριστικούς οδηγούς και 2 Ούγγρους μέλη πληρώματος, ανατράπηκε την Τετάρτη το βράδυ, μετά την σύγκρουσή του κατά τη διάρκεια καταιγίδας με ένα μεγαλύτερο πολυτελές επιβατηγό πλοίο.

Στις δηλώσεις που έκανε στον δημόσιο ραδιοσταθμό ο Ορμπάν αναφέρθηκε επίσης στο ότι το κόμμα του Fidesz μπορεί να ενταχθεί σε μια άλλη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αν η παραμονή του στο κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) δεν ευθυγραμμίζεται με τα εθνικά συμφέροντα της Ουγγαρίας.

Η συμμετοχή του Fidesz στο ΕΛΚ έχει ανασταλεί από τον Μάρτιο εξαιτίας του βαθμού στον οποίο σέβεται ο Ορμπάν την κυριαρχία του νόμου, την ελευθερία του Τύπου και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

«Τώρα είμαστε μέλη του ΕΛΚ και θα δούμε τι κατεύθυνση θα πάρει το ΕΛΚ (…) αν θα μπορούμε να έχουμε επιρροή σε αυτήν και αν θα ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα της Ουγγαρίας και του ουγγρικού λαού», σημείωσε ο Ορμπάν.

«Αν ναι, τότε θα παραμείνουμε, αν όχι, θα ενταχθούμε σε έναν νέο σχηματισμό», σημείωσε, χωρίς να διευκρινίσει σε ποια άλλη πολιτική ομάδα θα μπορούσε να ενταχθεί το Fidesz.

Το ΕΛΚ κέρδισε τις ευρωεκλογές, αλλά οι έδρες του μειώθηκαν, το οποίο το υποχρεώνει να σχηματίσει συνασπισμό με τουλάχιστον άλλες δύο πολιτικές ομάδες για να έχει την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το «φλερτ» του Ορμπάν πριν από τις ευρωεκλογές με ηγέτες ακροδεξιών κομμάτων ενόχλησε τους συμμάχους του στο ΕΛΚ.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός σημείωσε επίσης στις δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό ότι οι χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ –Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχική Δημοκρατία– συμφώνησαν να τηρήσουν κοινή στάση στην επιλογή των νέων ηγετών της ΕΕ.

“Θα έχουμε μια ενιαία στάση σε ζητήματα προσωπικού”, σημείωσε.

Όσον αφορά τώρα το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ορμπάν σημείωσε ότι θα υποστηρίξει έναν υποψήφιο που τάσσεται κατά της μετανάστευσης, έχει “εθνικά αισθήματα” και “προτίθεται να υπερασπιστεί” την χριστιανική κουλτούρα.

“Έχουμε έναν τέτοιο υποψήφιο κατά νου, όχι μόνον έναν”, κατέληξε ο Ορμπάν, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομάσει κάποιον.

Το Fidesz εξασφάλισε ποσοστό μεγαλύτερο από το 52% των ψήφων στις ευρωεκλογές με μια σκληρή αντιμεταναστευτική πλατφόρμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει