Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Ο Βενιζέλος θα θέσει θέμα ανασχηματισμού

Σε …παιχνίδι δίχως τέλος ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους εξελίσσεται ο αναχηματισμός. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να καθυστερεί το σχεδιασμό του, λόγω Κύπρου και τρόικας, το ΠΑΣΟΚ πιέζει βάζοντας επίμονα στην ατζέντα τις ενδοκυβερνητικές δυσλειτουργίες και η ΔΗΜΑΡ τηρεί αποστάσεις, υποστηρίζοντας ότι το θέμα δεν έχει μπει στο τραπέζι των συνομιλιών των τριών αρχηγών.

Για την ώρα, στο Μαξίμου επιχειρούν να κλείσουν τη συζήτηση περί αλλαγών στην κυβερνητική σύνθεση, εστιάζοντας στις προτεραιότητες που διαμορφώνει για την πολιτική ατζέντα ο έλεγχος της τρόικας αλλά και οι εξελίξεις στην Κύπρο, που δεν αποκλείεται να επιταχύνουν ριζικούς μετασχηματισμούς στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε αναφορά σε ανασχηματισμό απορρίπτεται ως θέμα δευτερεύουσας σημασίας.

Στον αντίποδα, στην Ιπποκράτους, αν και αναγνωρίζουν ότι στην παρούσα φάση η προτεραιότητα ανήκει στην επίσκεψη της τρόικας, φροντίζουν να διατηρούν στην επικαιρότητα την αναγκαιότητα των κυβερνητικών αλλαγών. Αποδέχονται ότι ο ανασχηματισμός είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού, υπογραμμίζουν ωστόσο η ύπαρξη και το πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης είναι ευθύνη και αρμοδιότητα που ανήκει και στα τρία κόμματα.

Ήδη, από στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνεται η ανάγκη αναμόρφωσης της κυβερνητικής λειτουργίας μέσω της συνεδρίασης των θεσμοθετημένων οργάνων ενώ τονίζεται ότι η τακτική και οργανωμένη μορφή των συναντήσεων των τριών αρχηγών μπορεί να δώσει ρυθμό στο κυβερνητικό έργο και τη λειτουργία της Βουλής. Δεν παραλείπουν μάλιστα να αφήσουν και υπαινιγμούς περί σκοπιμότητας από υπουργούς της κυβέρνησης που επιμένουν να αγνοούν στις συναντήσεις τους με την Τρόικα προτάσεις που έχουν κατατεθεί από το ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο αυτό, στην Ιπποκράτους εμμένουν στην άποψη ότι μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από την τρόικα, θα πρέπει αρκετοί υπουργοί να τεθούν υπό το μικροσκόπιο της αξιολόγησης, δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις του κ. Βενιζέλου να θέσει μετ’ επιτάσεως στον κ. Σαμαρά το ζήτημα του ανασχηματισμού. Πρόθεση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως έχει γράψει το News.gr, είναι να διεκδικήσει περισσότερες υπουργικές θέσεις στην κυβέρνηση, πιθανώς και την αντιπροεδρία, ανεξάρτητα από το τι θα πράξει ο κ. Κουβέλης.

Στην ΔΗΜΑΡ από την άλλη πλευρά, δείχνουν να μην απασχολούνται ιδιαιτέρως από το θέμα του ανασχηματισμού. Ο κ. Κουβέλης φέρεται να εκτιμά ότι το θέμα των προσώπων είναι δευτερεύουσας σημασίας ενώ στο περιβάλλον του υπάρχουν και οι φωνές εκείνες που καλοβλέπουν την κοινοβουλευτική στήριξη αλλά χωρίς την κυβερνητική συμμετοχή, από την πλευρά της Αγίου Κωνσταντίνου. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πάντως, επιμένουν συνομιλητές του, παραμένει αμετακίνητος στην άρνησή του να αναλάβει πόστο αντιπροέδρου στην κυβέρνηση Σαμαρά

Μπορεί επίσης να σας αρέσει