Ο γιος του πρωθυπουργού Νετανιάχου καλεί τους Άραβες να απελευθερώσουν Θέουτα και Μελίλια στο Μαρόκο

Ο γιός του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Γιαΐρ, κάλεσε ειρωνικά τους Άραβες και μουσουλμάνους εάν θέλουν σώνει και καλά να απελευθερώσουν κάποια εδάφη να ελευθερώσουν τους δύο θυλάκους της Θέουτα και της Μελίλια, που διατηρεί η Ισπανία στις ακτές του Μαρόκου.

Η δήλωση μολονότι δεν πήρε μεγάλη έκταση στα μέσα ενημέρωσης της χώρας του, είναι ωστόσο ενδεικτική του πνεύματος και του περιεχομένου των συχνών παρεμβάσεων του 27χρονου γιού του Νετανιάχου, που παρά την ηλικία του εξακολουθεί να ζει με τους γονείς του στην πρωθυπουργική κατοικία.

Ο Γιαΐρ Νετανιάχου είναι γνωστός για τις συχνές παρεμβάσεις του δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα για την οξεία φρασεολογία τους, που σύμφωνα με τους πολιτικούς του αντιπάλους δεν είναι καθόλου τυχαίες, ή μόνον προσωπικές, αλλά απηχούν τις ιδιαίτερες συνομιλίες των γονιών του, που ο νεαρός ακούει και με τον τρόπο του αναπαράγει στα κοινωνικά δίκτυα.

Στην περίπτωση αυτή ο νεαρός Νετανιάχου ανήρτησε στο Twitter το μήνυμα «αγαπητοί Άραβες και μουσουλμάνοι: θέλετε να απελευθερώσετε αραβικά και ισλαμικά εδάφη υπό κατοχή; Μπορείτε να ξεκινήσετε από εδώ», συνοδεύοντας το κείμενο από έναν χάρτη της Βορείου Αφρικής, όπου εμφανίζονται η Θέουτα, η Μελίλια και άλλοι θύλακες της Ισπανίας στη θάλασσα του Αλμποράν.

Ο ειρωνικός τόνος του νεαρού Νετανιάχου είναι ορατός από την αρχή του μηνύματος, όπου αποκαλεί «αγαπητούς» τους Άραβες και τους μουσουλμάνους, οι οποίοι συχνά τον έχουν κατηγορήσει για «ρατσισμό» και «ισλαμοφοβία»–όπως ακριβώς και τον πατέρα του.

Ο Γιαΐρ Νετανιάχου είχε αντιδράσει στη βία των οπαδών της λευκής υπεροχής στην πόλη Σαρλότσβιλ στις ΗΠΑ το 2017 τονίζοντας πως η Αριστερά είναι πολύ πιο επικίνδυνη από τους Νεοναζί. Σε εκείνην την περίσταση, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Νετανιάχου είχαν κατηγορήσει τον γιό του ότι αναπαράγει τις ιδιωτικές συνομιλίες του οικογενειακού του κύκλου. Εξάλλου, η αντιπολίτευση έχει στηλιτεύσει κατ’ επανάληψη τους στενούς δεσμούς που έχει αναπτύξει ο πρωθυπουργός με ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης—κάτι που θα ακουγόταν αντιφατικό, αλλά που όμως είναι πραγματικό, γιατί η σχέση αυτή βασίζεται στο κοινό μίσος για τους Άραβες που αμφότερες οι πλευρές μοιράζονται.

Τον ίδιο χρόνο, ο Γιαΐρ είχε αναρτήσει μήνυμα εναντίον του Εβραίου επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος, υποστηρίζοντας ότι αυτός ελέγχει τον κόσμο με τη βοήθεια των Μασόνων και τον κατηγόρησε πως στηρίζει την Αριστερά και τους Αντισημίτες.

Το περασμένο έτος, κυκλοφόρησε μία ηχογράφηση όπου ο νεαρός Νετανιάχου ζητούσε από έναν φίλο του χρήματα για να τα ξοδεύσει σε ιερόδουλες με το επιχείρημα πως ο πατέρας του εξυπηρέτησε τον πατέρα του φίλου του, έναν πάμπλουτο Ισραηλινό, σε μία υπόθεσή του και τον κατηγορούσε για «αγνωμοσύνη» επειδή δεν του δάνειζε τα χρήματα. Ο πατέρας Νετανιάχου διέψευσε τότε τον γιό του, υποστηρίζοντας πως ήταν μεθυσμένος και ό,τι έλεγε ήταν ένα αστείο.

Σε άλλη περίσταση, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του πατέρα του στη Βραζιλία, ο Γιαΐρ άφησε απλήρωτο τον λογαριασμό στο ξενοδοχείο του, δηλώνοντας πως αυτόν έπρεπε να τον πληρώσει η κυβέρνηση της Βραζιλίας. Σε μία άλλη περίπτωση υποστήριξε πως η Παλαιστίνη δεν υπάρχει, γιατί στην αραβική γλώσσα δεν υπάρχει και δεν προφέρεται το γράμμα «π».

Πέρυσι εξάλλου, το Facebook έκλεισε για 24 ώρες τον λογαριασμό του Γιαΐρ μετά την ανάρτησή του που έλεγε πως «δεν πρόκειται να υπάρξει ειρήνη εδώ (δηλ. στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη) εάν δεν φύγουν, είτε οι Εβραίοι από τη γη του Ισραήλ, είτε οι Παλαιστίνιοι από τη γη του Ισραήλ. Εγώ προτιμώ το δεύτερο». Ένα μήνυμα που υποδηλώνει σαφώς τη μεγάλη συνάφεια με τις πολιτικές απόψεις του πατέρα του.

 

Πηγές: El Publico, ΑΠΕ

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει