Ο Ζελένσκι έδωσε και πάλι την υπηκοότητα στον πρώην πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ ΣαακασβίλιΟ νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε και πάλι την ουκρανική υπηκοότητα στον πρώην πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος είχε απελαθεί το 2017 από τη χώρα, μετά τη σύγκρουσή του με τον τότε πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Ο Ζελένσκι, που ανέλαβε πρόεδρος της Ουκρανίας στις 21 Μαΐου, τροποποίησε το διάταγμα του προκατόχου του, αποσύροντας το όνομα του Σαακασβίλι από τον κατάλογο των προσώπων τα οποία στερήθηκαν την ουκρανική υπηκοότητα. Ο Σαακασβίλι είχε λάβει την υπηκοότητα το 2015.

“Ευχαριστώ τον πρόεδρο Ζελένσκι! Δόξα στην Ουκρανία!” χαιρέτισε στα ουκρανικά και τα ρωσικά ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας (2004-13) στον οποίο είχε απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα από τον Φεβρουάριο του 2018.

Το 2015 ο Ποροσένκο διόρισε τον Σαακασβίλι κυβερνήτη της περιοχής της Οδησσού. Οι δύο σύμμαχοι ωστόσο στη συνέχεια συγκρούστηκαν μεταξύ τους, με τον δεύτερο να κατηγορεί τον πρόεδρο για διαφθορά και να οργανώνει διαδηλώσεις με αίτημα την καθαίρεσή του. Ο Ποροσένκο του αφαίρεσε τελικά την ουκρανική υπηκοότητα. Καθώς είχε ήδη στερηθεί και τη γεωργιανή υπηκοότητα και διώκεται στη Γεωργία για κατάχρηση εξουσίας, ο Σαακασβίλι έγινε άπατρις. Εγκαταστάθηκε στην Ολλανδία, απ’ όπου κατάγεται η σύζυγός του, όμως δήλωνε ότι θα επιστρέψει στην Ουκρανία για να συμμετάσχει στις εκλογές μετά την αποχώρηση του Ποροσένκο.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 29 Μαΐου 2019, 04:26

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει