Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Ο Καμίνης κατά της κυβέρνησης και κατά του ασύλου

“Δεν υπάρχει άσυλο αυτή τη στιγμή. Δεν λειτουργεί το άσυλο.”

O Γιώργος Καμίνης, Δήμαρχος της Αθήνας μίλησε χτες στο ραδιόφωνο ΝΕΤ fm, στην εκπομπή «Αυτήκοος Μάρτυς» με τον Άγγελο Κωβαίο.

Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

ΓΙΑ ΤΑΞΙ

«Όχι, δεν έτυχε να μας ρωτήσει κανείς. Φυσικά το ζήτημα των ταξί είναι πανελλαδικό ζήτημα αλλά ειδικά για την Αθήνα δεν έχουμε ερωτηθεί. Από ιδιοσυγκρασία και από πεποίθηση είμαι αντίθετος σε οποιοδήποτε τύπου αγώνα ο οποίος κρατάει σε ομηρία το κοινωνικό σύνολο.

Διαφωνώ ριζικά με αυτή την τακτική και πλέον με τις τακτικές που παίρνουν την μορφή απροκάλυπτης φυσικής βίας κατά προσώπων ή πραγμάτων. »

«Είναι ένα θέμα που αφορά την πόλη αλλά δεν είναι ότι δεν έχει ερωτηθεί ο δήμος Αθηναίων. Γενικά δεν έχουν ερωτηθεί οι δήμοι. Είναι ένα θέμα που αφορά την πόλη, πόσω μάλλον όταν οι δημόσιες συγκοινωνίες που έχουν τα δημόσια μέσα μεταφοράς δεν είναι ικανοποιητικά και το ταξί πολλές φορές λειτουργεί υποκαθιστώντας και άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η πάγια θέση μου είναι ότι πάντοτε θα πρέπει να υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο προσαρμογής. Να γίνεται ομαλά η μετάβαση από τη μία κατάσταση στην άλλη. »

ΓΙΑ ΣΚΗΝΕΣ-ΣΥΝΤΑΓΜΑ

«Ο Δήμος δεν έχει τα μέσα να εμποδίσει την ανακατάληψη της πλατείας πόσω μάλλον εάν στην πλατεία έχουν προηγηθεί διαδηλώσεις και διάφοροι προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση προκειμένου να εγκαταστήσουν σκηνές.

Αλλά ότι ο Δήμος έχει το ηθικό καθήκον να θυμίζει διαρκώς ότι ο δημόσιος χώρος πρέπει να ανήκει σε όλους και να χρησιμοποιείται από όλους αυτό θα το κάνει διαρκώς.

Και μετά λόγου γνώσεως και ευσυνειδήτως ανέλαβε τη πρωτοβουλία να σταματήσει αυτή την κατάσταση στην πλατεία Συντάγματος το Σάββατο το πρωί.

Ελπίζω ότι θα πρυτανεύσει η λογική γιατί άλλο το δικαίωμα της συγκέντρωσης, της ειρηνικής διαδήλωσης, της ειρηνικής συνάθροισης, που το προστατεύει το Σύνταγμα και άλλο το δικαίωμα να κάνουν κάμπινγκ στην κεντρική πλατεία της χώρας και της πρωτεύουσας. »

ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ

«Από το άσυλο καλύπτονται χώροι έρευνας και διδασκαλίας. Ο προαύλιος χώρος του πανεπιστημίου, επί της οδού Πανεπιστημίου, δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να καλύπτεται από το άσυλο.

Το άσυλο προστατεύει την ελεύθερη κυκλοφορία των ιδεών μέσα στο πανεπιστήμιο, την ελεύθερη έρευνα και διδασκαλία και για αυτό πρέπει να περιλαμβάνει κατά βάση τους χώρους εκείνους τους οποίους γίνεται έρευνα και διδασκαλία.

Μέχρι στιγμής πάρα πολλοί πρυτάνεις δεν μας έχουν δώσει το δείγμα ότι θέλουν πραγματικά να προστατέψουν το άσυλο. Το άσυλο αν αρχίσει και γίνεται αντικείμενο κατάχρησης θα αποδυναμωθεί.

Και θα έρθει μια μέρα κάποιος που θα το καταργήσει ολοσχερώς. Βρισκόμαστε ήδη σε αυτό το σημείο γιατί ουσιαστικά το άσυλο έχει χρησιμοποιηθεί από διάφορες δυναμικές ομάδες για να επιβάλλουν το νόμο τους μες στο πανεπιστήμιο. Δεν υπάρχει άσυλο αυτή τη στιγμή. Δεν λειτουργεί το άσυλο. »

Πηγή – Parapolitika

Μπορεί επίσης να σας αρέσει