Ο Μητσοτάκης στο Βερολίνο – Ο Ερντογάν στις Βρυξέλλες

Στο ζενίθ βρίσκεται το μεταναστευτικό καθώς η ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν λέει να κοπάσει. Κατά τη διεξαγωγή του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ, στο Βερολίνο, σήμερα στις 15:30 (ώρα Ελλάδας) ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και θα συζητήσουν για το μεταναστευτικό και την πίεση που ασκεί ο Ταγίπ Ερντογάν στα ελληνικά σύνορα του Έβρου όπου βρίσκονται χιλιάδες μετανάστες εντός τουρκικής περιοχής.  

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, συναντάται με την ηγεσία της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Η Άνγκελα Μέρκελ αν και καθυστερημένα πήρε θέση στο μεταναστευτικό, καταδικάζοντας τις κινήσεις του Ερντογάν, άσκησε κριτική στον Τούρκο πρόεδρο λέγοντας ότι έστειλε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε αδιέξοδο και σε κλειστά σύνορα.

Ακόμη, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το παιχνίδι της Τουρκίας «στην πλάτη» προσφύγων και μεταναστών. Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, δήλωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως εργαλείο για την πολιτική του και ως μοχλό πίεσης προς την Ευρώπη.

Η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε και την κατανόησή της προς την τουρκική πλευρά, λέγοντας ότι «φιλοξενεί 3-4 εκατομμύρια… Εάν Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν, η Γερμανία είναι διατεθειμένη να προσφέρει και βοήθεια διμερώς».

 Ήδη, πριν από λίγες μέρες το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενέκρινε την εκταμίευση 32 εκατομμυρίων ευρώ, για την τεχνική αναβάθμιση της τουρκικής Ακτοφυλακής – με την ελπίδα ότι θα ελεγχθούν έτσι αποτελεσματικότερα οι ενέργειες των διακινητών στο Αιγαίο.

Από την άλλη, το Βερολίνο εκφράζει την συμπαράστασή του και προς την ελληνική πλευρά καθώς δεν επιθυμεί να επαναληφθεί η κατάσταση του 2015 στο μεταναστευτικό, καθώς στοίχισε πολιτικά και στην ίδια την Μέρκελ.           

Αντικείμενο της σημερινής συζήτησης αναμένεται να είναι και η γερμανική πρόταση για το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, η οποία ενδεχομένως να αντικαταστήσει τον Κανονισμό του Δουβλίνου και θα αποτελέσει σημείο αιχμής της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ το β’ εξάμηνο του έτους.

Ο Ερντογάν στις Βρυξέλλες

Συνομιλίες για το καυτό θέμα που βρίσκεται στην τουρκική ατζέντα των τελευταίων ημερών, θα έχει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα.

Ο Ερντογάν αφού ανέφερε την σημερινή του συνάντηση με ηγέτες της ΕΕ, ευχήθηκε να επιστρέψει στην Τουρκία με διαφορετικά αποτελέσματα.

Ο ίδιος αναμένεται να συναντηθεί στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Θα συζητήσουν κυρίως για «τα προβλήματα της μετανάστευσης, της ασφάλειας, της σταθερότητας στην περιφέρεια και της κρίσης στη Συρία», ανέφερε μέσω Twitter εκπρόσωπος του Μισέλ.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει