Ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση στους ηγέτες των Χούτι να μην εμποδίζουν τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειαςΟ ΟΗΕ καταγγέλλει ότι κάποιοι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι των Χούτι στην Υεμένη εμποδίζουν τη διανομή επισιτιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της χώρας, μεγάλο μέρος του οποίου βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού.

Ο Ντέιβιντ Μπίζλεϊ του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) επεσήμανε ότι εγείρονται συνεχώς εμπόδια που δυσχεραίνουν τις προσπάθειες του οργανισμού να φτάσει στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ελπίζει «οι καλοί ηγέτες των Χούτι» να επικρατήσουν των διεφθαρμένων.

Τη Δευτέρα το WFP είχε απειλήσει να αναστείλει τις δραστηριότητές του στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες Χούτι εξαιτίας των φόβων ότι την υπεξαιρούν.

«Το WFP δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αναστείλει τη διανομή τροφίμων στις περιοχές που ελέγχονται από την Ανσαρουλάχ», αν η βοήθεια δεν φτάνει σε αυτούς που τη χρειάζονται, είχε τονίσει ο Μπίζλεϊ σε επιστολή του.

Ανσαρουλάχ είναι το όνομα του κινήματος των Χούτι που ελέγχουν το βόρειο και μεγάλο μέρος του δυτικού τμήματος της Υεμένης, όπως και την πρωτεύουσα Σανάα.

Η Υεμένη αντιμετωπίζει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, με περίπου 12 εκατομμύρια ανθρώπους, σχεδόν το 40% του πληθυσμού, να βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού, σύμφωνα με τον Μπίζλεϊ. Οι περισσότεροι εξ αυτών ζουν σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Χούτι.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία ότι οι δημόσιες επικρίσεις του εναντίον των Χούτι ίσως έχουν αντίθετα αποτελέσματα, με τους σιίτες αντάρτες να περιορίζουν ακόμη περισσότερο την πρόσβαση στους εργαζόμενους στις οργανώσεις αρωγής. Όμως υπογράμμισε ότι εξαιτίας αυτής της «απολύτως απελπιστικής κατάστασης» πεθαίνουν παιδιά.

«Παραβιάζονται τα πιο θεμελιώδη διεθνή πρότυπα ανθρωπιστικών αρχών διότι αθώοι άνθρωποι υποφέρουν από την υπεξαίρεση τροφίμων, την κλοπή, τη διαφθορά», υπογράμμισε ο Μπίζλεϊ.

«Γνωρίζω ότι δεν είναι έτσι όλοι οι Χούτι και οι ηγέτες τους. Υπάρχουν καλοί ηγέτες Χούτι και ελπίζω να καταφέρουν να επικρατήσουν» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, με πληροφορίες από BBC


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019, 11:26

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει