Ο ΟΗΕ ζητεί την αποφυλάκιση τριών Καταλανών αυτονομιστών ηγετώνΣύμφωνα με μία ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ η Ισπανία πρέπει να βγάλει από την φυλακή τους τρεις αυτονομιστές ηγέτες από την Καταλονία, όπου η ισπανική δικαιοσύνη αρνήθηκε να αφήσει ελεύθερους με εγγύηση μέχρι να δικαστούν για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017.

Στην έκθεσή της, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters, η Ομάδα Εργασίας για την Αυθαίρετη Κράτηση σημειώνει ότι η Ισπανία θα πρέπει να ερευνήσει την «αυθαίρετη» απόφαση να μην αποφυλακιστούν με εγγύηση οι Οριόλ Ζουνκέρας, Ζόρντι Σάντσεζ και Ζόρντι Κρουισάρτ αλλά και να τους δοθεί η δυνατότητα να ζητήσουν αποζημίωση για την κράτησή τους.

Εννέα Καταλανοί αυτονομιστές ηγέτες βρίσκονται στη φυλακή και δικάζονται με διάφορες κατηγορίες, από στάση μέχρι διασπάθιση δημόσιων πόρων, σε σχέση με την οργάνωση του δημοψηφίσματος του 2017 και την απόπειρα απόσχισης και κήρυξης ανεξαρτησίας στην Καταλονία.

Η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ δεν έχει την εξουσία να διατάξει την αποφυλάκιση ενός κρατούμενου, μόνο να ασκήσει πιέσεις στις κυβερνήσεις. Οι περισσότερες αποφάσεις της στο παρελθόν έχουν αγνοηθεί.

Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα η Άνω Βουλή του ισπανικού κοινοβουλίου ανέστειλε τη βουλευτική ιδιότητα ενός άλλου Καταλανού αυτονομιστή, του Ραούλ Ρομέβα, ο οποίος κρατείται επίσης αλλά στα τέλη Απριλίου εξελέγη στη Γερουσία. Η απόφαση αυτή, την οποία ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της Γερουσίας Κριστίνα Ναρμπόνα, ελήφθη μετά την έκθεση που υπέβαλαν για το θέμα οι νομικοί σύμβουλοι της Άνω Βουλής. Με βάση αυτό το κείμενο, το γεγονός ότι ο Ρομέβα κρατείται και δικάζεται για «στάση» σημαίνει αυτόματα την αναστολή της ιδιότητάς του ως γερουσιαστή.

Η Κάτω Βουλή είχε ήδη αναστείλει τη βουλευτική ιδιότητα άλλων τεσσάρων Καταλανών ηγετών, μεταξύ των οποίων και του Ζουνκέρας. Στους πέντε είχε επιτραπεί να βγουν προσωρινά από τη φυλακή στις 21 Μαΐου για να ορκιστούν στο κοινοβούλιο.

Ο Ρομέβα ήταν «υπουργός» Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Κάρλες Πουτζδεμόν τον Οκτώβριο του 2017, όταν έγινε η απόπειρα απόσχισης. Κρατείται από τον Μάρτιο του 2018, αφού πέρασε και έναν μήνα στη φυλακή στα τέλη του 2017. Οι εισαγγελικές αρχές έχουν ζητήσει την καταδίκη του σε 16 χρόνια κάθειρξης.

Η δίκη των Καταλανών αυτονομιστών ηγετών αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 11 Ιουνίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 29 Μαΐου 2019, 21:39

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει