Ο Πάβελ Παβλικόφσκι στην κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2020, 12:37

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Πολωνός ‬σκηνοθέτης Πάβελ Παβλικόφσκι, ‭θα είναι μέλος της εφετινής κριτικής ‬επιτροπής του διεθνούς τμήματος του 43ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος δημιουργός, κέρδισε για την ταινία του «Ida‬», το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 2015, πέντε βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ένα βραβείο BAFTA κι ένα Γκόγια. Η ταινία του «Ψυχρός Πόλεμος‬», έκανε πρεμιέρα στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Καννών το 2018, όπου και έλαβε το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Μεταξύ άλλων απέσπασε τρεις υποψηφιότητες στην 91η απονομή των βραβείων Όσκαρ (καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερης φωτογραφίας). O διεθνούς φήμης σκηνοθέτης θα συμμετάσχει σε μια ανοιχτή συζήτηση για την τελευταία του ταινία «Ψυχρός πόλεμος». Τη συζήτηση στη Δράμα, θα συντονίσει η κινηματογραφοθεραπεύτρια Ντενίς Νικολάκου.

Για πρώτη φορά το Φεστιβάλ Δράμας φιλοξενεί το εν λόγω εγχείρημα με στόχο να αναδείξει την ψυχοθεραπευτική επίδραση που μπορεί να ασκήσει ένα κινηματογραφικό έργο στον θεατή.

ΟΙ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ‬

Ο Πάβελ Παβλικόφσκι θα έχει μαζί του στην κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού, την ηθοποιό‬ Θέμιδα Μπαζάκα‭, τον ‬σκηνοθέτη ‭Λευτέρη Χαρίτο‬, την συγγραφέα ‭Λένα Διβάνη‬ και τον σκηνοθέτη ‭Στέργιο Πάσχο.‬

Στο ‭Εθνικό Διαγωνιστικό‬, πρόεδρος, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, είναι ο σκηνοθέτης ‭Αργύρης‬ ‭Παπαδημητρόπουλος‬. Τα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής θα είναι: ο ‭Γιάννης ‬Στάνκογλου‭ (ηθοποιός), η ‬Αλεξία Θεοδωράκη‭ (σκηνογράφος-ενδυματολόγος), η ‭Εύη Καλογηροπούλου‬ (σκηνοθέτις) και η ‭Ρομάννα ‬Λόμπατς‭ (ηθοποιός).‬

*Στο νεοσύστατο ‭Διεθνές‬ ‭Σπουδαστικό‬ τμήμα η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από τους, ‭Αλέξανδρο Διακοσάββα‬ (δημοσιογράφο), ‭Λήδα ‬Βαρτζιώτη και Δημήτρη Τσακαλέα‭, (σκηνοθετικό δίδυμο) και ‬Άλκη Πολίτη‭ (σεναριογράφο, σκηνοθέτιδα)‬.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ 43ου DISFF

‬Εφέτος ανακοινώνονται κάποιες αλλαγές στα βραβεία του Φεστιβάλ:

*Ως φόρο τιμής στην αγαπημένη σκηνογράφο και ενδυματολόγο Ιουλία Σταυρίδου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, το Φεστιβάλ δίνει το όνομά της σε ένα νέο βραβείο: τιμητική διάκριση κοστουμιών «Ιουλία Σταυρίδου».

Επίσης προστίθενται τέσσερα νέα (χρηματικά) έπαθλα από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στις κατηγορίες Χρυσός Διόνυσος, σενάριο, σκηνοθεσία και ντοκιμαντέρ.

*Τέλος, το βραβείο Ντινος Κατσουρίδης μεταφέρεται στο Διεθνές Σπουδαστικό Τμήμα, ως ενίσχυση προς τους Έλληνες που συμμετέχουν και ενθάρρυνση για το επόμενό τους έργο.

Αναλυτικά:

*‭ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ‬ Grand Prix

Το βραβείο συνοδεύεται από 4.000 ευρώ, προσφορά της εταιρείας Raycap.

Βραβείο Σκηνοθεσίας

Υποψηφιότητα EFA short films Awards 2020.

Ειδικό Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής TV5 MONDE.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νoτιoανατολικής Ευρώπης.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων #ThisisEU- ΕυρωπαϊκέςΑξίες.

Βραβείο FIPRESCI

Βραβείο “Ανθρώπινες Αξίες» της Βουλής των Ελλήνων

*‭ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚ‭Ο‭ ‬‬‬

Χρυσός Διόνυσος 2020

Το βραβείο συνοδεύεται από τα εξής χρηματικά έπαθλα: 4.000 ευρώ από τη Finosfilm 3.000 ευρώ από την ΕΡΤ 2.000 ευρώ από το ΕΚΚ

Βραβείο Σκηνοθεσίας-Τώνια Μαρκετάκη

Το βραβείο συνοδεύεται: Από παροχές εργαστηρίου και εργασιών post production αξίας 2.500 ευρώ προσφορά της εταιρείας Stefilm και χρηματικό έπαθλο 3.500 ευρώ προσφορά από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Βραβείο Ντοκιμαντέρ

Το βραβείο συνοδεύεται: Από χρηματικό έπαθλο 1000 ευρώ προσφορά της ΕΡΤ και 3.500 ευρώ προσφορά του ΕΚΚ.

Βραβείο Σεναρίου Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.500 ευρώ προσφορά του ΕΚΚ.

Τιμητική Διάκριση Κοστουμιών «Iουλία Σταυρίδου».‭ ‬ Συνοδεύεται: “Από χρηματικό έπαθλο 2000 ευρώ, προσφορά του κινηματογράφου ΤΡΙΑΝΟΝ και χορηγία από την ελληνική εταιρεία ρούχων ENJOY η οποία ντύνει την επόμενη ταινία του ενδυματολόγου”

Τιμητική Διάκριση Φωτογραφίας

Τιμητική Διάκριση Ανδρικού Ρόλου

Τιμητική Διάκριση Γυναικείου Ρόλου

*ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ

GRAND PRIX STUDENT: “Almost Famous”

Eιδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής “Rising Star”

Βραβείο «Ντίνος Κατσουρίδης»‭ ‬ Πηγαίνει αυτόματα στους Έλληνες σπουδαστές που διαγωνίζονται, ως ενθάρρυνση για το επόμενο τους έργο. Έπαθλο: πλήρης τεχνική κάλυψη για την παραγωγή της επόμενης ταινίας τους.

*‭DRAMA PITCHING LAB ‬

Βραβείο «PITCHING LAB» ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ. Το βραβείο της Finos Film για το καλύτερο σχέδιο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2000 ευρώ

Βραβείο «PITCHING LAB» Authorwave‭ς‬ Συνοδεύεται από post production υπηρεσίες (dcp)


  

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει