Ο ΠΟΥ θα δημιουργήσει παγκόσμιο κέντρο καταγραφής δεδομένων για πρόληψη επιδημιών στο ΒερολίνοΟ επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ανακοίνωσαν σήμερα τη δημιουργία ενός παγκόσμιου κέντρου πρόληψης και ανίχνευσης επιδημιών στο Βερολίνο.

«Η πανδημία του Covid-19 ανέδειξε τα κενά των παγκόσμιων συστημάτων πληροφοριών για τις πανδημίες και τις επιδημίες», δήλωσε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σε συνέντευξη Τύπου. «Οι ιοί μετακινούνται γρήγορα, αλλά τα δεδομένα μπορούν να μετακινηθούν ακόμη πιο γρήγορα. Διαθέτοντας καλές πληροφορίες, οι χώρες και οι κοινότητες μπορούν να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τους κινδύνους», πρόσθεσε.

Στην περίπτωση του Covid-19, οι πρώτες μολύνσεις αναφέρθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου 2019 στην κινεζική πόλη Ουχάν, ενώ η επιδημία κέρδιζε ήδη έδαφος. Οι διεθνείς ειδικοί στους οποίους ανέθεσε ο ΠΟΥ να μελετήσουν την προέλευση του ιού συμφωνούν ότι η επιδημία μπορεί να είχε ξεκινήσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου.

«Είναι το σύστημα EIOS (η πλατφόρμα επιδημιολογικής επαγρύπνησης του ΠΟΥ) που συνέλεξε τις πρώτες αναφορές για έναν νέο ιό στην Ουχάν, στην Κίνα, τις πρώτες ώρες της 31ης Δεκεμβρίου 2019», εξήγησε ο Τέντρος.

«Σκοπός μας είναι ο Κόμβος (Hub) του ΠΟΥ να κάνει αυτή τη δουλειά να γίνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα, παράγοντας καλύτερα δεδομένα και καλύτερες αναλύσεις», είπε ακόμη.

Με χρηματοδότηση 30 εκατ. ευρώ ετησίως από τη Γερμανία προς το παρόν, θα αποτελέσει τμήμα του ΠΟΥ. που εκτιμά πως θα είναι αναγκαία περισσότερα κεφάλαια.

Η πλατφόρμα, που θα έχει έδρα το Βερολίνο και θα ανοίξει αναμφίβολα τον Σεπτέμβριο, θα εργαστεί με εταίρους σε όλο τον κόσμο προκειμένου να «διαβλέψει, να προβλέψει, να ανιχνεύσει, να προετοιμαστεί και να απαντήσει στους κινδύνους της πανδημίας και της επιδημίας σε όλο τον κόσμο», εξήγησε ο ΠΟΥ.

«Η πανδημία του Covid-19 μας έμαθε ότι μόνο μαζί μπορούμε να καταπολεμήσουμε τις πανδημίες και τις επιδημίες», δήλωσε από την πλευρά της η Μέρκελ.

«Ο νέος Κόμβος του ΠΟΥ θα είναι μια παγκόσμια πλατφόρμα στον τομέα της πρόληψης των πανδημιών, συνενώνοντας διάφορους κυβερνητικούς, πανεπιστημιακούς και ιδιωτικούς θεσμούς. Είμαι ευτυχής που ο ΠΟΥ επέλεξε το Βερολίνο και καλώ εταίρους από όλο τον κόσμο να συνεισφέρουν» στο σχέδιο, είπε ακόμη η Μέρκελ. Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει