Ο Πούτιν απέρριψε πρόταση της Ιαπωνίας για την υπογραφή συνθήκης ειρήνης μεταξύ των δύο χωρώνΟ Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε ότι οι στρατιωτικοί δεσμοί του Τόκιο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και πολλά άλλα ζητήματα, καθιστούν δύσκολη την υπογραφή συνθήκης ειρήνης μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε την δήλωση αυτή κατά την διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ της Ανατολής που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ, αφότου ο Ιάπωνας πρωθυπουργός προέτρεψε τον Πούτιν να επιλύσει τη διένεξη που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών για νησιά που αμφότερες διεκδικούν, μια διένεξη που εμποδίζει τις δύο χώρες να υπογράψουν τη συνθήκη ειρήνης.

Το Τόκιο διεκδικεί νησιά στον δυτικό Ειρηνικό τα οποία είχαν καταληφθεί από σοβιετικά στρατεύματα τις τελευταίες ημέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ιαπωνία τα θεωρεί Βόρεια Εδάφη της ενώ η Ρωσία τα αποκαλεί Νότιες Κουρίλες.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνθήκη ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών θα υπογραφεί μελλοντικά εφόσον και όταν οι δύο χώρες μπορέσουν να δώσουν τέλος στις μακροχρόνιες διαφορές τους.

«Δυστυχώς, είναι λυπηρό για μας, ότι υπάρχουν ζητήματα στρατιωτικά, αμυντικά και ζητήματα ασφαλείας.Αντιλαμβάνόμαστε…τις δεσμεύσεις τις Ιαπωνίας έναντι τρίτων χωρών, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών» δήλωσε ο Πούτιν.

Η Μόσχα επανειλημμένα έχει εκφράσει την ανησυχία της για τα οπλικά συστήματα που έχουν αναπτύξει οι Ηνωμένες Πολιτείες στο έδαφος της Ιαπωνίας.

Λίγη ώρα πριν ο Πούτιν κάνει τη δήλωση του αυτή για τη συνθήκη ειρήνη, ο Άμπε εξήρε τις επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ιαπωνίας, λέγοντας ότι το φυσιολογικό επόμενο βήμα για τις σχέσεις των δύο χωρών θα είναι η υπογραφή της συνθήκης ειρήνης, η οποία όπως είπε συνιστά «ιστορική αποστολή» για τους ηγέτες των δύο χωρών.

«Βλαντίμιρ, ας κάνουμε μαζί τα πάντα ώστε να φτάσουμε γρηγορότερα στον στόχο μας», δήλωσε ο Άμπε.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις προοπτικές της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, κάλεσε την Ρωσία «να δείξει εμπιστοσύνη στην Ιαπωνία», επισημαίνονταςσ ότι «τώρα είναι η στιγμή που η Ρωσία και η Ιαπωνία μπορούν να δημιουργήσουν το μέλλον μαζί».


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2019, 16:19

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει