Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Ο πρώτος καβγάς για το έλλειμμα

Στην «πατρική αγκαλιά» του Eurogroup παραπέμπεται η διαφωνία που ανέκυψε μετά την άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί την επίμονη απαίτηση της τρόικα για επιβολή νέων μέτρων. Η διαφωνία κατέληξε σε αδιέξοδο και η τρόικα αποχωρεί χωρίς δεσμεύσεις για την καταβολή της 6ης δόσης του δανείου. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προ του αδιεξόδου, απευθύνεται πλέον στην Ευρωζώνη, θεωρώντας, όπως και η τρόικα άλλωστε, πως το ζήτημα είναι αμιγώς πολιτικό.

Ο καβγάς αφορά στο φετινό όριο αποδεκτού ελλείμματος, το οποίο -ως γνωστόν- έχει εκτροχιαστεί. Η κυβέρνηση επιμένει πως ο εκτροχιασμός οφείλεται στην ύφεση, η οποία τρέχει με ρυθμούς που δεν είχαν προβλεφθεί. Κατά την τρόικα, στην ύφεση οφείλεται ένα μικρό ποσοστό και πάντως όχι μεγαλύτερο του ενός τρίτου του εκτροχιασμού του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2011 από τα όρια που έχουν συμφωνηθεί. Κατά την κυβέρνηση, το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά μεγαλύτερο.

Η διαφωνία παρουσιάστηκε τη στιγμή που το σύνολο του πολιτικού κόσμου και τα Μ.Μ.Ε. είχαν επικεντρώσει στην έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής της Βουλής, η οποία συγκροτήθηκε, προκειμένου να παρακολουθεί την πορεία της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε οι βουλευτές και οι αρμόδιες επιτροπές της Βουλής να έχουν άμεση και συνεχή πληροφόρηση.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαφώνησε ανοικτά με τα συμπεράσματα της έκθεσης και επετέθη κατά της ανεξάρτητη αυτής επιτροπής στη Βουλή, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν διαθέτει την απαιτούμενη επιστημονική αρτιότητα για να προβαίνει σε εκτιμήσεις.

Προκλήθηκε σάλος και η επικεφαλής της επιτροπής αυτής υπέβαλε το βράδυ της Πέμπτης την παραίτησή της, αφήνοντας έκθετη την ίδια την κυβέρνηση, αφού με πρότασή της και ειδικό νόμο συγκροτήθηκε αυτό το γραφείο στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Εξηγήσεις από τον Ευάγγελο Βενιζέλο

Σε συνέντευξη Τύπου, που θα παραχωρήσει στις 12:00 το μεσημέρι, ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των επαφών που είχε με τους επικεφαλής της τρόικα.

Ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι το κλίμα στις τρεις συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν σχεδόν μέσα σε μία ημέρα, ήταν συνεργατικό και φιλικό.

Επεσήμαναν, δε, ότι αυτός ήταν ο πρώτος κύκλος των επαφών, που απλώς τελείωσε, και ότι ο δεύτερος θα γίνει σε περίπου 10 ημέρες.

Η 6η δόση

Η τρόικα, η οποία ενδεχομένως σήμερα, Παρασκευή, να αναχωρήσει από την Αθήνα, δεν δεσμεύτηκε για την καταβολή της 6ης δόσης του δανείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κατόπιν τούτου, ανεβλήθη για τα τέλη Σεπτεμβρίου (πιθανώς την 27η του μηνός) η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Ν.Τ., που είναι αρμόδιο για να εγκρίνει την καταβολή του μεριδίου της 6ης δόσης του δανείου που του αναλογεί.

Η τρόικα, άλλωστε, σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «αντιλαμβάνεται την πολιτική διάσταση» του ζητήματος ως προς την άρνηση της ελληνικής πλευράς να υιοθετήσει και νέα οικονομικά μέτρα, μία παραδοχή η οποία είναι δυνατόν και να ερμηνευτεί και ως «κόκκινη κάρτα» προς την κυβέρνηση, αφού – εμμέσως πλην σαφώς- τίθεται ζήτημα πολιτικής αντοχής του σημερινού κυβερνητικού σχήματος.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ιδιαίτερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος -ως γνωστόν- βρέθηκε στο Παρίσι, στη συνάντηση για τη Λιβύη, όπου είχε σύντομες επαφές με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπ. Οικονομικών, το σχέδιο προβλέπει την επιστροφή της Τρόικα για νέο γύρο διαπραγματεύσεων επί του δημοσιονομικού ελλείμματος σε δέκα ημέρες.

Πηγή – Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει