Ο Τραμπ υπογράφει τα ιστορικά νομοσχέδια της Γερουσίας για την Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019, 09:04

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται σήμερα Παρασκευή να υπογράψει σε νόμους τα νομοσχέδια που υπερψήφισαν τις τελευταίες μέρες η Βουλή και η Γερουσία για τον προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας και της κατανομή κονδυλίων.

Το πρώτο αναμένεται να το υπογράψει σε ειδική τελετή σε στρατιωτική βάση, ενώ ακόμη δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για το δεύτερο, το οποίο πάντως πρέπει να γίνει νόμος πριν τα μεσάνυχτα για να αποφευχθεί «λουκέτο» στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Την Πέμπτη, η ολομέλεια της Γερουσία υπερψήφισε με ψήφους 71-23 το νομοσχέδιο για της κατανομή κονδυλίων, το οποίο συμπεριλαμβάνει ολόκληρο το νόμο «για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Πρόκειται για μια ιστορική και πραγματική μετασχηματιστική εξέλιξη στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC), Ντέιβιντ Χάρις, ο οποίος ηγήθηκε στην προώθηση των δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ, της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

«Και οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σήμερα στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πρώτη γραμμή της Αμερικής σε αυτή τη στρατηγικά και οικονομικά ζωτική περιοχή περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και αρκετές αραβικές χώρες, ξεκινώντας από την Αίγυπτο και την Ιορδανία», πρόσθεσε.

«Η πολυμερής διπλωματία της τελευταίας δεκαετίας στην Ανατολική Μεσόγειο έχει οδηγήσει σε νέες πολιτικές επιλογές για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης.

«Χάρη στην ηγεσία των γερουσιαστών Μενέντεζ και Ρούμπιο και των βουλευτών Μπιλιράκη, Σιτσιλίνε και Ντόιτς, οι Η.Π.Α. μπορούν να έχουν την πιο ενεργό συμμετοχή σε αυτές τις πολυμερείς πρωτοβουλίες. Ο νόμος East Med θέτει την ουσία πίσω από το «ισχυρότερο» μάντρα».

Σε δηλώσεις του ο δημοκρατικός Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ είπε πως αισθάνεται ότι βρισκόμαστε σε μια στιγμή όπου όλα τα αστέρια έχουν ευθυγραμμιστεί στον ουρανό.

«Πιστεύω ότι υπάρχει όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση της σημασίας που έχει η Ελλάδα και η Κύπρος μαζί με το Ισραήλ για τη νέα στρατηγική στην ανατολική Μεσόγειο. Φυσικά, οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που βοήθησε τους ανθρώπους να αντιληφθούν την ανάγκη για μια εναλλακτική στρατηγική.

Παρόλα όμως αυτά, πιστεύω ότι ακόμα και αν η Τουρκία ήταν ένας απόλυτα ιδανικός σύμμαχος, κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει, θα χρειαζόμασταν και πάλι μια νέα στρατηγική για την ανατολική Μεσόγειο. Και νομίζω ότι είναι ενδεικτικό της σημασίας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ το γεγονός ότι μπορούσε να το ενσωματώσουμε (EastMed Act) στη συμφωνία για το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού (appropriations bill) που θα γίνει νόμος», είπε.

Με πληροφορίες Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει